Килимният питон, който обитава терариума в Минерални бани от две

...
Килимният питон, който обитава терариума в Минерални бани от две
Коментари Харесай

Килимният питон в Минерални бани снесе яйца

Килимният питон, който населява терариума в Минерални бани от две години ще става майка. Завчера дългата 1,5 метра змия снесе купчина яйца, върху които се уви грижовно. Това показа за „ Хасковска Марица ” Димка Войникова, чиновник в терариума. Тя е хванала момента, в който питонът снася яйцата си, инцидентно. Беше необикновено прекарване – да видиш по какъв начин змията снася, а яйцата се виждаха подредени в тялото й, преди да излязат, показа Димка Войникова. Всяко снесено яйце влечугото е увивало усърдно с тялото си. После се е навило на купчина от горната страна им и трептял с тялото си, като по този метод вдигал температурата с до 16 градуса. По тази причина не се знае какъв брой яйца са снесени. Обикновено килимният питон, който стига до 4 метра дължина снася до 20 яйца.

Предполагаме, че този път яйцата са оплодени, тъй като през зимата бяха събрани в една клетка по няколко змии, където имаше мъжки и женски екземпляри, сподели Димка Войникова. Служителите от терариума считат, че тогава е станало оплождането. Припомняме, че м.г. йероглифовият питон снесе яйца, само че те се оказаха неоплодени и в следствие бяха изхвърлени. В природата от време на време женската снася когато й пристигна времето, без да е оплодена.

Надяваме се, че този път ще имаме дребни килимни питончета, споделиха чиновниците от терариума.

За посетителите ще е мъчно да видят яйцата, тъй като змията не се отделя от тях. Но пък могат да видят кък ги мъти и трепти с тялото си върху тях. Терариумът в Минерални бани работи всеки ден от годината от 9 до 18 часа.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР