Килърите са третирали човешкия живот като търговски продукт, превърнали са

...
Килърите са третирали човешкия живот като търговски продукт, превърнали са
Коментари Харесай

Съдът: За Килърите човешкият живот е търговски продукт

Килърите са третирали човешкия живот като търговски артикул, трансформирали са го в предмет на незаконна договорка и са основали незаконен механизъм за осъществяване на физически изтезания, написа в решението на Върховния касационен съд (ВКС) по делото, което бе публично оповестено през днешния ден.

С него, както съобщихме преди дни, дефинитивно бяха доказани доживотните присъди без право на подмяна на Петър Стоянов- Сумиста, предприемача Георги Вълев и Васил Костов - Кеца.

Тримата ще лежат зад решетките до края на живота си поради две убийства - на юриста Петър Лупов и предприемача от Шумен Румен Рачев, които бяха убити през 2009 година

Друг от групата - Янко Попов - Туцо, влиза в пандиза за 10 година Той е задържан часове след решението на Върховен касационен съд на 1 декември. Признат е за отговорен в това, че е оказал помощ на физическите убийци да се скрият в хижа в гората.

След разбор на десетките томове с доказателства Върховен касационен съд е решил, че няма позволени процесуални нарушавания по делото. Мотивите на висшите съдии са 18 страници.

Сумиста да вземем за пример се оплакал, че апелативеният съд е показал пристрастност като е провел част от съвещанията по делото в зала към пандиза и по този начин нарушил правилото за гласност на разглеждане на делото. Върховен касационен съд обаче е отхвърлил жалбата му. Няма данни жители и публицисти да са възпрепятствани да участват на делото, написа в решението. Върховен касационен съд не е приел за основателни и изказванията на Сумиста, че е нарушено правото му на отбрана, тъй като на 22 септември 2010 година не са му били предявени протоколите от разпитите на предпазените очевидци по делото.

Правилно апелативният съд е дал религия на показанията на главните очевидци Боян Джамалов, Георги Петков, Лозан Цеков, Пламен Цеков и Цончо Ненков. Те кореспондират с показанията на очевидците на убийството на Рачев, показва Върховен касационен съд.

Според него съдиите във Варна са създали обстоен разбор на доказателствата.
Неоснователни били възраженията на юристите на подсъдимите, че до разпит като очевидец е бил позволяват служителят на реда Валентин Цоновски. Той има решаваща роля за разкриването на Килърите, напомнят осведомени с делото.

Върховен касационен съд отбелязва, че варненският апелативен съд вярно е приел, че няма спънка да разпита Цоновски, защото той не е правил дейности по следствието, а е " бил зает като действен чиновник в откриване на закононарушенията и в показанията си възпроизвежда организацията на оперативно-издирвателната активност ".

Освен това апелативните съдии създали изводите си не въз основата на показанията на Цоновски, а на показанията на останалите очевидци.

Осъдените на доживотни присъди са оправдани по един пункт от обвиняванията, свързани с различен обвиняем. Причината е, че в предното решение не е категорично конкретизирано, че закононарушенията на тримата не са осъществени в съучастничество с хижаря Райчо Стойнев, който бе оневинен още от предните инстанции.

Прецизирано е и времето, в което е подготвяно убийството на юрист Петър Лупов. Той бе убит през март 2009 година Но Килърите са го дебнали от по-рано. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР