Киев води преговорите за евентуално свободно или частично изтегляне на

...
Киев води преговорите за евентуално свободно или частично изтегляне на
Коментари Харесай

Изключително трудни преговори тегнат над Азовстал

Киев води договарянията за вероятно свободно или отчасти евакуиране на украинските бойци, обкръжени в завода " Азовстал " в Мариупол, само че договарянията са " извънредно сложни ".

Украинският министър на реинтеграцията на краткотрайно окупираните територии Ирина Верешчук съобщи, че Украйна води договаряния за евакуацията на 60 души от промишлената зона " Азовстал " в Мариупол.

" Там има няколкостотин ранени, първо те би трябвало да бъдат избавени ", съобщи Верешчук и изяснява, че руснаците няма да се съгласят да бъдат изведени всички украинци едновременно.

По данни на Верешчук тежко ранените и медиците са в действителност 60, сподели тя в изявление за публичната телевизия.

По-рано информацията бе, че Украйна се пробва да изведе 38 тежко ранени от " Азовстал ".

Вицепремиерът признава, че договарянията за извънредно сложни.

Украинският президент Володимир Зеленски удостовери в в ежедневното си видеообръщение в петък вечерта за договарянията. " В момента се водят доста комплицирани договаряния за идната фаза на евакуационната задача - извозването на тежко ранените и медиците ", сподели Зеленски.

Der Standard написа, че от няколко дни Верешчук се пробва благодарение на Организация на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст да беседва с съветската страна за вероятен излаз. " Възможно е резултатът да не удовлетворява всички ", сподели тя. Въпреки това ще бъде направено всичко допустимо за спасяването на бойците, добави тя.

Междувременно Турция също се причисли към договарянията за бранителите на " Азовстал ".

На територията на завода може да се намират към момента към 1000 украински военно, доста от които са ранени. Информацията обаче не може да бъде доказана и поради прекъснатите връзки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР