Киев, Украйна – Искам да ти благодаря, приятелю, за това,

...
Киев, Украйна – Искам да ти благодаря, приятелю, за това,
Коментари Харесай

„Не произраелски“: Декодиране на приглушения отговор на Путин на атаките на Хамас

Киев, Украйна – „ Искам да ти благодаря, приятелю, за това, което направи “, израелският министър председател Министър Бенямин Нетаняху сподели на съветския президент Владимир Путин в Кремъл преди към четири години.

Думите му последваха прехвърлянето от Москва в Тел Авив на останките на Закари Баумел, израелски военнослужещ, който беше в неопределеност в деяние от 1982 година, времето на първата израелско-ливанска война.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Путин е угрижен за „ пагубните “ цивилни смъртни случаи във войната Израел-Газа Какво е Палестинската власт и какви са връзките й с Израел? Какво е Газа Стрип, обсаденият палестински анклав под израелско нахлуване? Палестинците в окупирания Западен бряг са под израелско блокиране завършек на списъка

Нетаняху изрази единствено признателност към Путин, макар че съветските бойци, които откриха останките на Баумел, се биеха за сирийския президент Башар ал-Асад, един от най-близките съдружници на Иран.

Но в този момент, когато войната още веднъж бушува в Близкия изток, Нетаняху може да се усеща намушкан с нож в гърба от своя „ безценен другар “ Путин.

Путин резервира безмълвие за спора в продължение на три дни, като не изрази съболезнования на Тел Авив и се въздържа да се обади на Нетаняху – макар че се оповестява за минимум четирима убити съветски жители и шестима други изчезнали.

Междувременно позицията на Русия тази седмица не разреши на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да реализира нужното единогласие, с цел да осъди Хамас.

Накрая във вторник Путин наруши мълчанието си – единствено с цел да осъди „ пагубните “ цивилни смъртни случаи и да разкритикува стъпките на Вашингтон в мирното съглашение в Близкия изток.

„ Това е ослепителен образец за неуспеха на политиките на Съединените щати в Близкия изток [тъй като те] се пробваха да монополизират [мирното] споразумяване “, сподели той по време на телевизионна среща с иракския министър председател Мохамед Шиа ал-Судани.

„ Но, за жалост, [САЩ] не бяха загрижени за търсенето на взаимни отстъпки и за двете страни и, противоположното, насърчаваха личните си концепции за това по какъв начин би трябвало да се направи, [и] притискаха и двете страни “, сподели той.

Москва също отхвърли да уточни Хамас като „ терористична “ организация след сходни стъпки, подхванати от Франция и Европейския съюз по-рано тази седмица.

„ Поддържаме контакт с [двете] страни в спора “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред публицисти в сряда. „ Разбира се, Русия продължава да проучва обстановката и резервира позицията си на нация, която има капацитета да взе участие в процеса на споразумяване. “

Анализатори споделят, че продължаващият спор сред израелците и Хамас – както и една по-голяма война в района – може да е от изгода за Москва и нейните съдружници.

„ Това, което се случва в отговора на Русия на терористичната офанзива, приказва доста за същинските благосклонности на Путин и те не са произраелски “, сподели Николай Митрохин от немския университет в Бремен пред Al Jazeera.

Русия е основен състезател в неофициалната антизападна коалиция, която включва Иран, Северна Корея и Китай – и от дълго време се пробва да „ разклати западната лодка “, сподели той.

„ И по този начин, за Путин е доста потребно да отвлича вниманието и интернационалната помощ, най-вече американска, от Украйна, нещо, от което [украинският президент Володимир] Зеленски искрено се опасява в изказванията си “, сподели Митрохин.

В понеделник Зеленски сподели, че Русия е „ заинтригувана от предизвикателство на война в Близкия изток, тъй че нов източник на болежка и страдалчество да подкопае международното единение, да усили раздора и несъгласията и по този метод да помогне на Русия да унищожи свободата в Европа “. < /p>

„ Виждаме съветски пропагандисти да злорадстват “, сподели той във видеообръщение. „ Виждаме по какъв начин иранските другари на Москва намерено поддържат тези, които нападнаха Израел. И всичко това е доста по-голяма опасност, в сравнение с светът възприема сега. Световните войни от предишното са почнали с локални експанзии. ”

Конфликтът в Близкия изток може да спре постигането на съглашение в Украйна и да замрази главните стопански връзки в Евразия, сподели основан в Киев специалист.

„ Вниманието и ресурсите на западните съдружници ще бъдат разпръснати “, сподели Вячеслав Лихачов пред Ал Джазира. „ Но най-важното е, че вероятността за стабилизиране в макрорегиона ще бъде стратегически осуетена. “

Сега отсроченото спокойно съглашение сред Саудитска Арабия и Израел можеше да помогне за основаването на транспортен център сред Индия, Близкия изток и Европа, сподели той.

Центърът можеше да сложи началото на по-тясна макроикономическа интеграция в Евразия – нещо, което опонира на ползите на Москва и Пекин, сподели той.

„ Това не е преференциално за Китай, не е преференциално за Русия “, сподели Лихачов.

Русия и Хамас

Въпреки необятно публикуваните спекулации, не се появиха доказателства за директното присъединяване на Москва в офанзивата на Хамас против Израел.

Но в полза на Путин е новият спор да се популяризира из целия Близък изток, отвличайки вниманието на Запада и подкопавайки помощта за Украйна, сподели основан в Лондон специалист по Евразия.

„ Разчетът на Путин е да провокира ескалация на спора, да го разшири географски и да въвлече цялото арабско население на Близкия изток “, сподели Алишер Илхамов, шеф на Central Asia Due Diligence, организация на гражданското общество, пред Ал Джазира.

И няма загуба на обич сред Путин и Хамас.

„ Хамас за него е единствено част от играта, инструмент, както и за други районни играчи “, сподели Сергей Бизюкин, избягал съветски опозиционен деятел, пред Ал Джазира. „ Най-важното за него е да не направи неточност, като посегне на китайските вложения в Израел. “

Освен че ще отвлече вниманието на света от Украйна, сходна война може да докара до внезапно повишаване на цените на петрола и газа, осигурявайки на Москва милиарди долари спомагателен приход.

Във вторник Путин повтори апела на Москва от десетилетия за самостоятелност на Палестина – като сподели, че това е единственият метод за споразумяване на спора.

„ Въпреки че апелите за самостоятелност на Палестина са законни, акцентирайки този дневен ред в днешния подтекст, Путин в действителност оправдава военните закононарушения, осъществени от Хамас “, сподели Илхамов.

А някои израелци са безапелационни, че другарството на Путин с Нетаняху не е нищо друго с изключение на цинизъм и двуличие.

„ Антисемитизмът беше метод на живот в Комитет за Държавна сигурност (на СССР), когато Путин се причисли към него “ в Ленинград през 80-те години, в този момент Санкт Петербург, сподели пред Ал Джазира Едуард Кауфман, 31-годишен гражданин на Хайфа с съветски корени. „ Той хвърли Биби [Нетаняху] под рейса и в никакъв случай не погледна обратно. “

Историята на връзките на Русия с Израел е комплицирана.

Връзките на Москва със Сирия, непосредствен съдружник на основния зложелател на Израел, Иран, както и поддръжката на Русия за палестинската идея датират от руската ера, когато Кремъл назова Израел „ ционистки войнолюбец “ и скъса дипломатическите връзки през 1967 година арабско-израелската война.

Комунистическа Москва поддържа леви, социалистически фракции в палестинските политически кръгове, образова стотици палестински бойци и въоръжи Египет преди октомврийската война от 1973 година

Той също по този начин разви близки връзки с Хамас и приветства неговите водачи в Москва, откогато въоръженото придвижване пристигна на власт в линията Газа през 2007 година

Но защото повече от милион някогашни руски евреи емигрираха в Израел след разпадането на Съветския съюз през 1991 година, променяйки демографията и електоралните желания на нацията, всеки главен израелски политик се опита да култивира връзки с Москва.

Никой не съумя в това самоусъвършенстване повече от Нетаняху, чиито персонални връзки с Путин нееднократно бяха наричани „ странна любовна спекулация “.

Той пътува до Москва дузина пъти и по време на едно посещаване съпровожда Путин на балетно зрелище в Болшой спектакъл.

Той отбрани връзката си, като сподели, че е предотвратила война сред Москва и Тел Авив поради конфликта на ползите на нациите и изтребителите над Сирия.

„ Не бих го нарекъл любовна спекулация. Бих го нарекъл въпрос на интерес “, сподели израелският водач пред CNN през октомври 2022 година

„ Започването на война сред Русия и Израел не мислех, че е добра концепция. “

Връзките не бяха разрушени даже от пълномащабната война на Русия в Украйна и поредност от антиизраелски стъпки, подхванати от Москва.

През последните години Москва заплаши да закрие съветския клон на Еврейската организация, неправителствена организация, която улесняваше емиграцията в Израел, и упрекна израелския дипломат в Украйна в „ избелване на нацизма “.

И Кремъл продължава да повтаря своята остаряла и недоказана мантра за „ неонацистката хунта “ в Киев, водена от Зеленски, макар че той е етнически евреин, чийто дядо е изгубил фамилията си в Холокоста.

За Зеленски и няколко други украински публични лица картината е ясна.

„ Сигурни сме, че Русия поддържа по един или различен метод интервенциите на Хамас “, сподели той пред телевизионния канал France 2 тази седмица, без да даде доказателства. „ Русия в действителност се пробва да извърши дестабилизиращи дейности по целия свят. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР