Киев си върна 31 украински деца след предполагаемото им депортиране

...
Киев си върна 31 украински деца след предполагаемото им депортиране
Коментари Харесай

31 украинчета са върнати у дома след депортирането им в Русия

Киев си върна 31 украински деца след хипотетичното им депортиране в Русия, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване пред публицисти на създателя на филантропичната организация " Спасете Украйна " Микола Кулеба.
Децата са били събрани тази седмица със фамилиите си в Украйна след дълга интервенция за връщането им от Русия, където са били отведени от окупирани от съветските сили във войната украински територии. По оценки на Киев близо 19 500 украински деца са били отведени в Русия, откогато Москва нахлу в Украйна през февруари предходната година. Украйна осъжда това като нелегално депортиране.
Москва, която управлява елементи от източната и южната част на Украйна, отхвърля да е отвличала деца и твърди, че те са били превозени поради личната им сигурност.
" Сега петата избавителна задача е към своя край. Тя беше специфична поради броя на децата, които успяхме да върнем, а също и поради сложността й ", споделя Кулеба. Организацията " Спасете Украйна " е помогнала на украинските родственици на деца, които са били отведени в Русия, с логистиката, превоза и планирането, нужни за предприемане на дългото пътешестване, с цел да върнат назад и да приберат своите деца.
Една баба, която е трябвало да се събере с двама от своите внуци, е умряла ненадейно по време на пътуването и децата трябвало да останат в Русия, споделя Кулеба.
Според Кулеба, който е някогашен украински комисар за отбрана правата на децата, всички върнати в Украйна от организацията " Спасете Украйна " деца са декларирали, че никой в Русия не се е опитал да открие техните родители в Украйна.
" Имаше деца, които са сменяли местонахождението си пет пъти за пет месеца. Някои деца споделят, че са живели с плъхове и хлебарки ", показва той.
Децата са били отведени в така наречен от съветските управляващи " места за престой в летни лагери " от окупираните елементи на Харковска и Херсонска област в Украйна, споделя Кулеба.
Руското външно министерство още не е дало отговор на настояването за коментар на Ройтерс.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР