Киев се готви за тежка и решаваща нощ, обяви президентът

...
Киев се готви за тежка и решаваща нощ, обяви президентът
Коментари Харесай

Зеленски: Тази нощ те ще щурмуват, не трябва да загубите Киев, спрете врага където можете

Киев се готви за тежка и решаваща нощ, разгласи президентът на Украйна Володимир Зеленски. Армията на страната заяви, че съветски военни елементи настъпват към столицата Киев от изток и североизток. Това повдига опасения, че градът може да падне под съветски надзор още във втория ден на съветската инвазия.

Артилерийска пукотевица огласява Киев довечера, оповестява организация " Ройтерс ". Очевидци оповестяват за интензивни престрелки в западната част на града.

По данни на Генералния щаб на украинската войска на територията на страната има над 60 батальона от съветските войски, главната им цел е обсада на Киев и основаване на сухопътен кулоар с анексирания Крим.

Според източници в западно разузнаване, съветските сили са открили " цялостно въздушно предимство " над украинското въздушно пространство, съобщи Агенция Франс Прес.

Пет гърмежа отекнаха наоколо до електроцентрала в северната част на града. " Ситуацията, без пресилване, е застрашителна за Киев. Предстои доста тежка нощ, " сподели кметът Виталий Кличко.

Два града в Североизточна Украйна - Суми и Конотоп, са откъснати от Киев в следствие от настъплението на съветските войски, настояват съветски организации, представени от " Ройтерс ".

Президентът Володимир Зеленски разгласява довечера видеозапис от центъра на Киев, в който дава обещание да остане в столицата и дружно с всички да я пази от съветската инвазия: " Всички сме тук, нашата войска е тук, жителите са тук, всички сме тук, защитавайки нашата самостоятелност, нашата страна. И това ще остане по този начин. Слава на нашите бранители - мъже и дами. Слава на Украйна! ", съобщи той пред постройката на президентството, заобиколен от министър-председателя Денис Шмигал, съветника на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк, ръководителя на президентската канцелария Андрий Ермак и ръководителя на парламентарната секта " Слуга на народа " Давид Арахамия.

Късно вечерта в украинската столица беше оповестена въздушна тревога. " Призоваваме всички незабавно да отидат до най-близкото леговище ", сигнализираха в обществените мрежи и разгласиха местонахожденията им

В часовете на петък против събота Зеленски направи второто си видеообръщение към украинците. В него той съобщи, че съветската войска ще се опита да нападна и да превземе Киев през нощта, в миг, в който сраженията в украинската столица не престават. Зеленски прикани хората да пазят столицата, предадоха международните организации.

" Ние не можем да изгубим столицата. Обръщам се към нашите бранители, мъже и дами по всички фронтове: тази нощ, врагът ще се опита да употребява всички сили, с цел да разбие нашата опозиция допустимо най-бързо, най-сурово и най-нечовешки. Тази нощ те ще се опитат да завладяват Киев ", предизвести Зеленски във видеообръщение, оповестено на уеб страницата на президентството на Украйна.

" Днес беше сложен, само че смел ден. Ние се сражавахме за нашата страна по всички фронтове, на юг, на изток, на север и в доста градове в нашата красива страна ", добави той, разяснявайки хода на сраженията във вчерашния ден.

" Трябва да издържим тази нощ, сега се взема решение ориста на Украйна. Нощта ще бъде тежка. Много тежка. Не би трябвало да загубите Киев ", съобщи Зеленски и прикани жителите за отбрана на столицата.

" Всеки, който към този момент се е включил към защитата на страната или може да помогне - спрете врага, където можете. Махнете специфичните знаци, които диверсантите оставят по пътищата и къщите. Изгорете вражеската техника с всичко, което можете ", сподели още Зеленски.

Малко по-рано формалният представител на Министерството на защитата на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви за настоящата обстановка: " По време на военните дейности повече от 150 военнослужещи от разнообразни силови структури на Украйна сложиха оръжие и се предадоха, 211 военни уреди от военната инфраструктура бяха изведени от строя. Войскови групировки на ДНР и ЛНР не престават контранастъпателни дейности против елементи на въоръжените сили на Украйна с огнева поддръжка от въоръжените сили на РФ ".

Генералният щаб на военните сили на Украйна пък твърди, че е унищожил 80 танка, 516 бронирани машини, 7 хеликоптера, 10 самолета, 20 крилати ракети, повече от 100 автомобила, повече от 2800 военни. Около среднощ началникът на украинските военновъздушни сили сподели, че са свалили съветски транспортен аероплан Ил-76 с парашутисти на борда южно от Киев.

 Източник: Телеграм

След среднощ Съветът за сигурност на Организация на обединените нации гласоподава за резолюция, която изисква неотложно и цялостно евакуиране на съветските сили от Украйна .

А ТАСС заяви, че Украйна може да разиска с Руската федерация безпристрастен статут " с явен пакет от гаранции за сигурност ". Агенцията се базира на съветника на ръководителя на президентския офис.

Украйна се е отказала да води в петък договаряния с Русия и е поискала отсрочване на въпроса за на следващия ден (събота - бел. ред.), твърди говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС и Агенция Франс Прес.

По-рано денем президентът Владимир Путин изрази подготвеност да изпрати делегация за договаряния в беларуската столица Минск, откакто от администрацията на украинския държавен глава дадоха знак, че са склонни да договарят неутралитет на страната във връзка с НАТО.

В Съединените щати представител на Държавния департамент дефинира съветското предложение за договаряния като несериозно. " Москва предлага дипломация под дулото на оръжието - това не е същинска дипломация, " сподели представителят Нед Прайс.

Междувременно стана ясно, че в Одеса е въведен полицейски час от 23:00 до 05:00 ч., а сега небето над града наподобява по този начин:

**
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР