Киев съобщи за руска атака срещу петролната рафинерия Кременчук и

...
Киев съобщи за руска атака срещу петролната рафинерия Кременчук и
Коментари Харесай

Украински военен експерт: Не ни достигат техника и въоръжение, за да освободим окупираните територии

Киев заяви за съветска офанзива против петролната рафинерия Кременчук и други инфраструктурни обекти в края на октомври. Имало е пожар и опустошения, други детайлности не са известни. За хода на войната, тактиката на Украйна и отражението на рецесията в Близкия изток - вижте изявлението с Олег Жданов , украински боен специалист и видеоблогър, Николай Кръстев беседва с него.



Българска национална телевизия, Николай Кръстев: Благодаря Ви, господин Жданов, че приехте поканата на Българската Национална Телевизия да бъдете наш посетител! Бихте ли споделили, по какъв начин се развиват военните дейности в Югоизточна Украйна?

Олег Жданов: Сега организираме отбранителна интервенция, съперникът се пробва да премине към нахлуване, само че мога да кажа, че в югоизточната част на фронта в този момент се сътвори ненапълно патова обстановка. Ние поддържаме защитата, не можем да преминем в контранастъпление, а врагът не може да продължи настъплението си. Линията на фронта се стабилизира.

- Какво става към Авдеевка?

- Тук може би има повече политика, в сравнение с война . Те се пробват да изравнят фронтовата линия и за тях е доста значимо да отбележат някаква победа. Някаква победа на бойното поле, с цел да показват, че цялата тази " интервенция " се води не просто по този начин, а и с нещо би трябвало да се стартира предизборната акция, която започва на 1 януари. Доколкото се знае от медиите, Путин счита да разгласи, че ще се кандидатира за следващ път като президент на Руската федерация.



- Кога Авдеевка ще премине в украински ръце?

- Имаме шансове да я удържим, в този момент тя е в наши ръце. Да, фронтът леко се огъна по северния и по южния фланг, само че пък в източната част - в противен случай, там ние подобрихме тактическото си състояние и минахме напред. Затова споделям, че в този момент съперникът остана без мирис, ние чакаме той да получи запасите от две мотострелкови бригади от Втора общовойскова войска на въоръжените сили на Русия и това ще бъде към този момент третата вълна от опитите да преминат в нахлуване по посока на Авдеевка. Но в този момент ние държим града напълно устойчиво.



- Според Вас по какъв начин ще продължат военните дейности?

- Този въпрос в по-голяма степен би трябвало да се зададе на страните наши сътрудници, в това число и на България. По принцип имаме задоволително благоприятни условия, които биха разрешили през днешния ден да решим въпроса за началото на настъпателната интервенция за освобождението на окупираните територии. Не ни доближава техника и въоръжение , това е главният проблем, главната причина.

Лятното контранастъпление го провеждахме в границите на наличните ни сили и благоприятни условия, които формирахме с помощта на военнотехническата помощ от страните сътрудници от формата Рамщайн. Разбира се, ще се стараем да нанесем оптимални провали на съветската войска, с цел да се опитаме да пробием защитата на врага най-малко в едно оперативно направление с по-нататъшно насърчаване на триумфа и излизане на брега на Азовско море.



- Виждаме, че военните кораби на Русия не са толкоз дейни в Черно море, те се отдръпнаха в Новоросийск. Какъв сигнал е това за ставащото в Черно море?

- Сигнал е за това, че ние - страна без флот, принудихме Руската федерация, страна, която има Черноморския флот, още повече има флот, който беше интензивен преди масираното навлизане в Украйна за сметка на Балтийския флот, за сметка на Северния флот, част от корабите и подводниците им дойдоха тук – постигнахме паритет . Да, още не господстваме в Черно море, само че във всеки случай можем да направляваме северозападната част на акваторията на Черно море, направляваме я с нашите огневи средства и имаме преимущество в северозападната част, а общата картина на нещата бих определил като паритет в Черно море.

- Президентът Зеленски сподели, че Украйна е върнала Русия в източния бряг на Черно море в Новоросийск. Така ли е това?

- Да, това дава отговор на действителното състояние. Във всеки случай те напълно махнаха корабите си от кейовете на западното крайбрежие на Крим, прибраха ги в югозападната част. Минимален брой кораби останаха в Севастополския залив, част в действителност трансферираха в Новоросийск, част от корабите се крият, дрейфуват край Керченския мост. При това Русия сътвори жив щит от цивилни кораби , стопираха там на котва цивилни кораби сякаш за инспекция. Въпреки че с изключение на техни кораби и товари, които са предопределени за Русия и са от Русия, няма какво друго да се ревизира. Но има скупчване на кораби, цивилни кораби са закотвени и техни военни кораби се прикриват зад тях. Такова е ситуацията в този момент, те в действителност се крият, президентът сподели правилни неща. И главната им база още веднъж е Новоросийск.



- Казахте, че всичко зависи от военната помощ, която Украйна би трябвало да получи. Какво очаквате да дойде от България, въобще по какъв начин наподобява България, която е на страната на Украйна в тази война?

- Доколкото знам от България идва доста огромна помощ с необятна номенклатура – и боеприпаси, и техника, даже ставаше въпрос за ремонт на техниката и въоръжението, изключително на руските модели. Но доколкото разбирам, вашите политиците се стараят да не го обявяват. Затова можем да кажем, че България доста оказва помощ на Украйна и сме доста признателни за такава обемна помощ от България за нашите сили на защитата.



- Господин Жданов, министър председателят на Украйна господин Шмигал сподели, че Украйна би трябвало да ускори личното си произвеждане на артилерийски снаряди. Какво мислите по този мотив?

- Много е мъчно да се реализира такова увеличение. Защо - тъй като за производството на боеприпаси са нужни високи технологии. На началния стадий леенето на метал във форми е нещо просто в действителност, само че все пак се стремим да разгърнем лично произвеждане. Всъщност Израел стартира своето без значение развиване и поставя началото на своя военнопромишлен комплекс с построяването на цех за патрони, който по-късно стартира да създава цялата номенклатура от боеприпаси, които са нужни на Армията за защита на Израел. Това е като образец, че личното произвеждане на боеприпаси оказва директно въздействие върху развиването на въоръжените сили и директното им потребление по тяхното предопределение. Затова се надяваме, че държавното управление ни в къси периоди ще се заеме с построяването на мощности за лично произвеждане , като се стартира от патроните и се стигне до боеприпаси за артилерията.



- Какво въздействие, съгласно Вас, има войната в Близкия изток върху Украйна и нахлуването на Русия там?

- Тя има по-скоро политическо въздействие. Когато става въпрос за военнотехническата помощ, не виждаме влияние. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрично съобщи, и по принцип това се удостоверява от подхванатите на практика крачки, че Съединените щати напълно са в положение по едно и също време да оказват помощ и на Израел, и на Украйна . И като доказателство през вчерашния ден беше обявено, че Съединените щати изпращат идващия, както го назовавам, " дребен пакет " от военна помощ на стойност 150 милиона - главно боеприпаси за западните модели оръжия, които бяха доставяни от Съединените Щати. Така че, в политическо отношение - да. В осведомително отношение би трябвало да отбележим, че към този момент не сме на първите страници на вестниците, не сме и по заглавията на другите медии. Но във военнотехническо отношение всичко продължава да е по този начин, както беше набелязано в границите на формата Рамщайн.

Автор: Николай Кръстев


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР