Киев желае да преговаря директно с Москва, за да бъде

...
Киев желае да преговаря директно с Москва, за да бъде
Коментари Харесай

Зеленски е за преки преговори с Русия, Москва с нови военни маневри край Украйна

Киев желае да договаря непосредствено с Москва, с цел да бъде прекъсната войната с подкрепяните от Русия сепаратисти в източния район Донбас. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

" Трябва да кажем истината, че няма да можем да спрем войната без директни договаряния с Русия и през днешния ден това към този момент се признава от всички, всички задгранични сътрудници ", сподели президентът в годишното си послание към Върховната рада.

Зеленски заяви, че следващата година Украйна ще изразходва 320 милиарда гривни (около 11,7 милиарда долара) за сигурността и защитата си, което съгласно него също става за пръв път в историята на самостоятелна Украйна. В украинския проектобюджет за 2021 година са заложени разноски от 5,95 на 100 от Брутният вътрешен продукт сигурност и защита. Той сподели, че страната му е почнала да строи боен цех за съвременни дронове.

Киев: НАТО да приготви пакет от разубедителни ограничения за Русия

Преди речта на Зеленски украинският външен министър Дмитро Кулеба прикани през днешния ден страните членки на НАТО, чийто външни министри от през вчерашния ден са се събрали в Рига, да приготвят пакет от стопански наказания против Русия и да засилят военното съдействие с Киев за обезсърчаване на Русия да предприеме възможна инвазия на Украйна.

" Убедени сме, че в случай че обединим нашите старания, в случай че действаме по един съгласуван метод, ние можем да разубедим президента Путин и да го подтикнем да не избира най-лошия сюжет, който би представлявала една военна интервенция ", сподели Кулеба. " Ще призовем съдружниците да разработят дружно с Украйна пакет от ограничения за обезсърчаване на Русия ", добави той.

" Оставаме все по този начин решени да окажем политическа и практическа поддръжка на Украйна и на Грузия ", съобщи пък генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг при откриването на днешната сесия, отдадена на тези две страни, които са на първа линия пред Русия и които желаят да станат членове на НАТО.

Вчера и Столтенберг, и американският държавен секретар Антъни Блинкън предизвестиха Русия да не демонстрира експанзия против Киев, тъй като това ще има съществени последствия. Те обаче не навлязоха в детайлности за вариантите, на които разчитат, с цел да разубедят съветския президент да предприеме нещо.

В последно време в Русия се следят скупчвания на съветски военни по границата с Украйна, които съдружниците и Киев дефинираха като необикновени и разкритикуваха. Вчера Владимир Путин още веднъж разсея всички съмнения и разкритикува западните закани, като в същото време насочи предизвестие към всички, които прекосяват избраните от Москва червени линии.

Нови съветски военни учения наоколо до Украйна

Русия разгласи през днешния ден, че е почнала постоянни зимни военни учения в своя Южен боен окръг, който граничи частично с Украйна, съобщи Ройтерс.

Според известието на съветското Министерство на защитата към 10 хиляди бойци са предислоцирани в региона на маневрите, които ще обзет също анексирания Крим и територии край отделилите се " национални републики " в Източна Украйна. Зимните учения с присъединяване на моторизирани пехотни елементи ще се състоят на над 30 полигона в минимум шест разнообразни области, споделиха още от министерството.

Освен това Русия упрекна през днешния ден Украйна, че е разположила половината си войска - или 125 000 военни, в конфликтната зона Донбас, където украинските държавни сили водят борба с подкрепяни от Москва сепаратисти от 2014 година, съобщи Ройтерс.

Обвинението беше отправено от говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова на брифинг в Москва. Засега няма отговор от Киев.

Русия споделя, че се тревожи от желанията на Украйна в миг на засилено напрежение сред двете страни поради опасенията на Запада от ново съветско нахлуване против украинска територия. Москва отхвърля тези изказвания като всяване на боязън.

Захарова също по този начин разяснява направено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган предложение Анкара да посредничи сред Москва и Киев. Говорителката сподели, че предлагането не се отнася за спора в Източна Украйна сред украинските държавни сили и подкрепяните от Русия сепаратисти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР