Киев е отправил многократни призиви към Москва за връщане на

...
Киев е отправил многократни призиви към Москва за връщане на
Коментари Харесай

Киев настоя да получи телата на украинските пленници, които според Москва загинаха при свалянето на руски самолет

Киев е отправил многократни апели към Москва за връщане на телата на украинските военнопленници, които съгласно съветските управляващи са починали при злополука на аероплан. За това Радио Свобода, като цитира представител на украинското Министерство на защитата. По неговите думи съветската страна не дава отговор на тези молби.

Новината идва, откакто предходната сряда Русия заяви, че в Белгородска област. Според Москва на борда на самолета е имало 65 украински военнопленици, превозени за замяна с съветски жители. Всички пасажери са починали.

Инцидентът повдигна доста въпроси, които нямат безапелационен отговор. Русия упрекна Украйна , че е свалила самолета и е умъртвила личните си бойци със „ западно оръжие “.

Украински специалисти обаче се усъмниха дали на борда въобще е имало пленници за замяна. В деня на случая е била планувана такава замяна, само че съгласно Киев Москва не е изпратила нужното предизвестие, че ще транспортира пленници със аероплан.

Затова украинските управляващи упрекнаха Русия, че популяризира информацията, с цел да отслаби интернационалната поддръжка за Украйна в битката ѝ с съветската инвазия.

Сега Киев упорства за независимо интернационално следствие на събитията към падналия аероплан. Украйна желае то да открие какво в действителност е имало в самолета - какъв брой души е превозвал той и имало ли е муниции на борда.

Първоначалните изказвания на украински медии за случая бяха, че падналият аероплан е превозвал ракети за въоръжените сили на Русия.

Говорителят на украинското разузнаване Андрей Юсов удостовери в петък, че при замяна на военнопленници тази сряда са върнати всички украинци, които Русия е трябвало да изпрати предходната седмица. Изключение вършат 65-те души, оповестени от Москва за починали в злополуката.

Украинските управляващи поддържат тезата, че тези хора още се намират в съветски плен.

Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков сподели в петък, че Русия не е получавала молба от Украйна за връщане на телата на военнопленниците. Според Москва са разпознати всички починали на борда на падналия Ил-76.

Освен украинските бойци, в самолета е имало шестима души екипаж и трима съветски военни, които са придружавали военнопленниците. Още предходната седмица украински публицисти съумяха да потвърдят гибелта на трима души от екипажа.

за падналия аероплан по време на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации предишния четвъртък.

След злополуката на самолета Службата за сигурност на Украйна стартира наказателно следствие за „ нарушение на законите и обичаите на войната “.

  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР