Киев. България ще е приятел на Украйна в борбата й

...
Киев. България ще е приятел на Украйна в борбата й
Коментари Харесай

Вицепремиерът Валери Симеонов носи от Украйна бастунчето на даскал Ботьо Петков

Киев. България ще е другар на Украйна в битката й за суверенитет и териториална целокупност. Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов, който предвожда българска държавна делегация на посещаване в украинската страна, оповестява уеб сайтът " Десант ". В нея влизат още ръководителят на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, зам.-министърът на образованието Петър Николов, зам.-министърът на районното развиване Валентин Йовев, шефът на дипломатическата задача на България в Украйна Красимир Минчев, а също и наши депутати и представители на бизнеса.
По време на церемонията при откриването на 12-ия Бесарабски панаир в Тарутино, заместител министър-председателят увери също, че България ще поддържа Украйна по пътя й на интеграция в европейските структури. По думите му новото съдружно държавно управление у нас има желание да развива двустранните украинско-български връзки, а също и да оказва всестранна помощ на българската диаспора в Украйна. „ В политическата стратегия на кабинета, в който влизат и представители на партия „ Обединени патриоти “, е включен раздел за оказване на помощ при съхранението и поддържането на националната еднаквост, език и просвета на българските общности зад граница. Може да разчитате и да се уповавате на нас “, безапелационен бе българският вицепремиер по икономическата и демографска политика.
В изявление за електронния вестник „ Топор “ той акцентира, че българското съдружно държавно управление има проекти за интензификация на развиването на морските пътнически и търговски връзки сред украинските и българските пристанища.
Панаирът в Тарутино води началото си от XVIII век, когато там се стичали поданици от цяла Бесарабия, с цел да продават стоката си. Селцето имало достойнството да е център на тази търговия, защото било еднообразно отдалечено от огромните градове на региона – Акерман, Болграс и Измаил. В модерна Украйна традицията за провеждането на панаира е обновена през 2004 година
По време на визитата на българската делегация, се състоя и среща с първия заместник-губернатор на Одеска област Александър Титарчук. Посетен бе и Всеукраинският български културен център в Одеса. В саратовското село Заря пък се организира среща с представители на българската общественост от южните елементи на Одеска област. Там, на 26 август под патронажа на националния народен представител от Украйна – бесарабския българин Антон Киссе, се състоя футболен шампионат за купата на българските села, в който взеха присъединяване тимовете на Кулевчи и Заря от Саратски регион, Криничное и Васильевка от Болградски регион, Суворово от Измаильски регион и Островное от Арцизски регион. Победител в шампионата стана отборът на селото хазаин, а купата им бе връчена от българския вицепремиер Валери Симеонов.
Най-вълнуващият миг от визитата на нашата делегация, е бил, когато по предложение на генералния ни консул в Одеса – Димитър Тучков, шефът на Българския културен център Дмитрий Фьодорович Терзи съобщи на вицепремиера Валери Симеонов достоверния бастун на даскал Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев. Със сълзи на очи Дмитрий Фьодорович Фьодорович „ проводи “ реликвата за музея на поета бунтовник в родния му Калофер като скъп подарък за калоферци от бесарабските българи.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР