Киборги, първият украински художествен филм за войната срещу проруските сепаратисти

...
Киборги, първият украински художествен филм за войната срещу проруските сепаратисти
Коментари Харесай

Първият филм за войната в Украйна стана хит в страната


" Киборги ", първият украински живописен филм за войната против проруските сепаратисти в източната част на страната, който се концентрира върху ужасяващата борба за летището на Донецк, се прожектира пред цялостни салони в страната, белязана от продължаващия четири години спор, съобщи Франс прес.

Драмата с патриотични акценти споделя един епизод от войната, траял 242 дни и приключил с победа на сепаратистите през януари 2015 година Въпреки провалянето обаче украинските бойци бяха приветствани за упоритостта си пред лицето на врага и получиха похвалното название " киборги " - роботи с човешка осанка, срещащи се в научнофантастични филми.

Летището на Донецк бе възобновено напълно, с цел да посрещне мачовете от Евро 2012, само че две години по-късно чисто новите терминали бяха разрушени след началото на въоръжения спор сред силите на Киев и проруските сепаратисти. Когато бунтовниците поемат контрола над Донецк, украинските военни завземат летището. Започналата борба продължава над 8 месеца. Украинските сили, включващи и доброволци, са окопани в това, което последователно се трансформира в руини, изправени пред набези с танкове и непрекъснат обстрел, с лимитирана логистична поддръжка от Киев.

" Искахме да създадем групов портрет на украинеца на война ", изяснява пред Агенция Франс Прес режисьорът Ахтем Сейтаблаев., който не крие благосклонностите си към тези, които са се били против сепаратистите. Идеята за снимането на кино лентата му е хрумнала, откакто научил, че доста хора, които до тогава се радвали на спокоен живот, са решили да рискуват живота си, отивайки да се бият като доброволци.

От премиерата си през декември пълнометражният филм е донесъл 22,2 милиона гривни (640 000 евро), което го трансформира в най-големия касов триумф от финансираните от страната филми. Той споделя за група професионални военни и доброволци, които се научават да се бият дружно в сложни условия, изправени пред дефицит на вода, храна и муниции. Образът на един от героите на кино лентата, командващия Серпен, е въодушевен от Андрий Шараскин - артист, отишъл да се бие като доброволец.

По някои оценки при обсадата на летището в Донецк са починали близо 200 украински бойци и до 800 сепаратисти.

" Тази война е цивилизационен избор сред руското минало и, уповавам се, европейското бъдеще " за Украйна, декларира Сейтаблаев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР