Киберсигурността е пряко свързана с националната сигурност на всяка една

...
Киберсигурността е пряко свързана с националната сигурност на всяка една
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Киберсигурността е пряко свързана с националната сигурност на всяка една страна

Киберсигурността е директно обвързвана с националната сигурност на всяка една страна и всеки един бранш на държавното ръководство. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри конференция на тематика "Енергийна и градска киберсигурност, България 2019 " във Военната академия.

Теменужка Петкова означи, че работата на еврокомисаря Мария Габриел е доста значима, тъй като тя е сложила във фокуса на вниманието тематиката за киберсигурността. Заради това при започване на 2019 година Европейският парламент и Съветът на Европа са приели програмата "Цифрова Европа ", която ще влезе в действие през 2021 година По тази стратегия са планувани 9 милиарда евро финансов запас, като включително 2 милиарда евро са плануваните средства за киберсигурност, сподели още енергийният министър.

"Енергетиката и киберсигурността са взаимно свързани, тъй като енергийният бранш визира всички хора и е директно обвързван с националната сигурност на страната ", разяснява министър Петкова, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Затова всеки един проблем във връзка с киберсигурността в енергийния бранш може да докара до доста съществени опасности за страната. Поради тази причина в Министерството на енергетиката се обръща особено внимание във връзка с киберсигурността. Това е повода енергийното министерство да е едно от четирите ведомствени центрове, които са избрани като способен орган във връзка с мрежовата и осведомителна сигурност. В енергийното министерство са създадени ограничения и политики, които да дадат опция да се реализира съгласуваност във всички енергийни предприятия в областта на киберсигурността ", добави министърът на енергетиката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР