Киберпрестъпниците се завърнаха с пълна сила през последните дни -

...
Киберпрестъпниците се завърнаха с пълна сила през последните дни -
Коментари Харесай

Нов вид фишинг измама от името на частни съдебни изпълнители

Киберпрестъпниците се завърнаха с цялостна мощ през последните дни - този път фишинг офанзивите са посредством имейли от разнообразни институции, банки и частни правосъдни реализатори.

" Всичко звучи изцяло действително и човек е обикновено да се тормози. Напоследък зачестиха случаите на такива фишинг офанзиви посредством имейли от името на частни правосъдни реализатори, Национална агенция за приходите, банки, юристи. Важното в тази ситуация е, че частните правосъдни реализатори превеждат в действие правосъдни актове, правосъдни решения и заповеди в осъществяване. Те не осъждат никого и постоянно работят въз основа на правосъден акт, възложен от кредитора ", изясни в ефира на зам.-председателят на Съвета на Камата на частните правосъдни изпълнители Стоян Якимов.

Той акцентира, че частните правосъдни реализатори стартират правосъдното произвеждане с покана за непринудено осъществяване и това е главната разлика с колекторските компании, които постоянно изпращат известия за изплащането на отговорности без влезнал в действие правосъден акт.

" Съгласно наредбите на Гражданско-процесуалния кодекс покана се изпраща с призовка или по елементарната поща с писмо с противоположна квитанция ", разясни Якимов и добави, че потреблението на е-поща в тази ситуация е изключение.

" Опасността при подобен подправен имейл е в отварянето на прекачени файлове или линкове към него. Хакерите се стараят тези неща да наподобяват безапелационно, показват се от името на някакъв престиж. Всичко се прави по този начин, че да подбужда някакво деяние - това е главната концепция ", изясни специалистът по осведомителна сигурност Борис Гончаров. 

По думите му, сега, в който потребителят кликне върху линк в такова писмо или отвори атачмънт, се задействат избрани процеси - компютърът му конфигурира злотворен код, овладява се системата или го препращат към различен уебсайт.

" Всяко едно кликане или всяко едно отваряне на прибавен файл крие големи опасности за потребителя и това е главната концепция на този имейл ", заключи Гончаров.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР