Киберпрестъпници дебнат в нета с нова измамна схема, за да

...
Киберпрестъпници дебнат в нета с нова измамна схема, за да
Коментари Харесай

Престъпници дебнат с нова измамна схема в интернет

Киберпрестъпници дебнат в нета с нова лъжлива скица, с цел да нападат своите жертви. По сюжета хитреците събират дребни суми от таргетираните, с цел да не бъдат обвинени.

Това описа пред Novini.bg специалистът по киберсигурност Спас Иванов.

Тази офанзива се назовава спиър фишинг.

„ Нещата са още по-трудни, с цел да се сетите, че ви таргетира някой като жертва, тъй като спиър фишингът употребява ваше държание, което към този момент е установено”, изясни специалистът.

По думите му да вземем за пример в случай че сме били в даден хотел за отмора, прекомерно евентуално е да получим мейл от същото място. Чрез него ще ни приканят, че не са таксували някаква услуга, която в действителност е употребена. Според схемата хакерите желаят да се вкара още веднъж номер на кредитна карта, с което би трябвало да се заплати всичко, употребявано от гостите.

„ Хората се лъжат извънредно елементарно. Такива случаи са постоянно срещани. Взимат се дребни суми, с цел да не се провокира съмнение и множеството хора даже не си търсят правата”, уточни Спас Иванов.

Според специалиста така наречен фишинг офанзиви, при които получаваме лъжливо писмо на електронната поща, са едни от най-старите в интернет.

„ За страдание обаче те постоянно работят, тъй като подвеждат потребителя по най-елементарния вероятен начин”, описа още Спас Иванов.

Експертът добави, че една офанзива може да коства на жертвата информацията от неговия компютър.

„ Това в действителност е извънредно рентабилен бизнес за някои престъпници”, уточни още той.

Вижте още от диалога ни с специалиста по киберсигурност Спас Иванов по-късно тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР