Кибератаките са сред най-известните експортни стоки на Русия, запазена марка,

...
Кибератаките са сред най-известните експортни стоки на Русия, запазена марка,
Коментари Харесай

Руската компания за киберсигурност, която успя да се отдалечи от Кремъл

Кибератаките са измежду най-известните " експортни артикули " на Русия, запазена марка, като доста от най-наглите хакерски офанзиви в международен мащаб се приписват на службите за сигурност на федерацията. Звеното за военно разузнаване - ГРУ, постоянно става обект на обвинявания, вариращи от интервенция в акцията на претендента за президент на Съединени американски щати Хилари Клинтън до прекъсвания на електрическата мрежа на Украйна. Всичко това прави ръководството на съветска компания за киберсигурност предизвикателство изключително в случай че компанията търси поле за правене на бизнес отвън границите на страната, написа Bloomberg.

34-годишният създател на Group-IB Иля Сачков обаче съумява да трансформира компанията си в световен водач в следствията на киберпрестъпления. Неговата загадка - съумява да се отдалечи от Кремлин, употребявайки тактика, която разрешава на компанията да се ориентира в свят, който може да бъде неприятелски към съветските компютърни експерти.
 EasyJet разгласи, че данните на 9 милиона клиенти са изтекли след хакерска атака
EasyJet, която лети и до България, заяви за данни на 9 милиона клиенти, изтекли след хакерска атака

Към момента няма доказателства за злоупотреби с изтеклата информация

Group-IB не разкрива финансовите си резултати. Компанията се реалокира в Сингапур през 2019 година, а Сачков съобщи в скорошно изявление, че тази година за първи път може да завоюва половината от приходите си отвън рамките на някогашния Съветски съюз.

Първоначално компанията се е специализирала в спасявания на компании, които са станали жертва на хакерски атаки, а в този момент предлага набор от софтуерни решения за битка с измамите и заканите. Промишленият анализатор KuppingerCole класира Group-IB като водач на артикули и нововъведения в сферата през месец юни, като назова системата за разкриване и реагиране на компанията " едно от най-богатите на функционалности решения " измежду 12 международни снабдители.

Освен преместването на компанията си в Сингапур, Сачков също по този начин интензивно поддържа интернационална рамка, ориентирана против хакерите. Той е един от 26-е самостоятелни комисари на Глобалната комисия за стабилността на киберпространството, дружно с някогашния министър на вътрешната сигурност на Съединени американски щати Майкъл Чертоф, създателя на Black Hat Джеф Мос и други.
 Съединени американски щати забрани продуктите на съветската софтуерна компания Kaspersky
Съединени американски щати забрани една от най-използваните антивирусни стратегии

Причината са подозрения в кибер шпионаж в интерес на Русия

ФБР

" Държавите би трябвало да подпишат мораториум върху разпространяването и основаването на кибер оръжия за военни цели или шпионаж. Умните страни схващат, че компютърната престъпност забавя икономическото развиване " разяснява Сачков.

И въпреки всичко той сподели, че компанията му би трябвало да се бори с усещанията за връзките сред съветските компании и държавното управление. Американските продажби на Kaspersky, водещият съветски производител на антивирусен програмен продукт, спаднаха с 25%, откакто през 2017 година тя беше неразрешена в Съединени американски щати заради хипотетични връзки с съветското разузнаване. Kaspersky изрично отхвърля това.

По думите на Сачков до момента в който Group-IB е имала офис в Ню Йорк, той също е бил посещаван постоянно от ФБР и полицията в Ню Йорк. Разказва, че са му задавани въпроси като " Какво правиш тук? ".

Не е елементарно да се преодолее усещането, че в по-голямата си част Русия оставя незаконни хакери в границите на своите граници, при изискване че се концентрират върху жертви в други страни като Съединени американски щати. " Те даже ще маркират кода си с неща като " антиамерикански наказания ", тъй че в случай че бъде хванат, сигурно ще има народен представител от Държавната дума, който ще каже, че той не е хакер, а родолюбец ", разяснява Сачков, който основава Group-IB през 2003 година, до момента в който към момента учи в Московския университет.

" В страни с неразвита правна система е налице интеграция на престъпността с политически или даже силите за сигурност ", споделя той.
 5-те основни риска за киберсигурността в света през 2020 година
5-те основни риска за киберсигурността в света през 2020 година

Освен хакерските офанзиви, политическата интервенция става все по-честа и по-сложна

Камуфлажно Lamborghini

Миналото лято, когато съветският министър председател Михаил Мишустин събра ИТ водачи в университет покрай Казан, с цел да обсъдят по какъв начин да се развие секторът, Сачков му сподели, че първата стъпка е лесна: " арестувайте Максим Якубец, хипотетичния началник на хакерската група, известна като Evil Corp. "

ФБР дава премия от 5 милиона $ за Якубец, който е упрекнат, че е нападал Европа и Северна Америка със злоумишлен програмен продукт. Въпреки това той живее намерено в Москва и е сниман да кара флуоресцентно камуфлажно Lamborghini с регистрационен номер, на който на съветски написа " Крадец ".

" Случаи като Якубец попречват развиването на всеки съветски артикул. Властите не могат да реагират обикновено и интелигентно на каквито и да било хакерски обвинявания. Не получих никаква противоположна връзка от Мишустин, те не ме послушаха ", добавя Сачков.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР