Кибератаки от Швеция и Китай нападнаха електронната система за Преброяване

...
Кибератаки от Швеция и Китай нападнаха електронната система за Преброяване
Коментари Харесай

НСИ успокоява: Системата за преброяване работи, имайте търпение

Кибератаки от Швеция и Китай " нападнаха " електронната система за " Преброяване 2021 ". Редица жители изпаднаха в ступор и заляха с тъжби и недоволства омбудсмана Диана Ковачева, която по-рано през днешния ден се обърна към ръководителите на Националния статистически институт с въпрос-

News.bg се свърза с пиара на института Любомир Блатски, който даде коментар по тематиката. Той изясни, че сега системата за броене работи, само че не на цялостен потенциал , като посочи, че системата до момента не е серпантина, само че е работила с много стеснен достъп.

Блатски добави, че след повторното ограничение на достъпа до електронната система, работата й е била обновена през вчерашния ден към 23:00 часа.

Досега са регистрирани 3 хакерски офанзиви, като най-силната е била над 250 гигабита в секунда. За момента са известни единствено хакерските атаки от Швеция и Китай.
 Шведски и китайски хакери нападнаха системата за броене
Шведски и китайски хакери нападнаха системата за броене

Очакваме се 70 % от популацията да се преброи електронно

Попитан дали в тази обстановка може да се приказва за политически офанзиви, идващи извън, Блатски сподели, че не може да даде коментар . На въпрос дали ще бъде продължен срокът за броене Блатски отговори, че на този стадий това не се разисква като вид, защото остават още 8 дни.

Той заяви, че към този момент 149 900 индивида са се преброили. Това са данните към 7 сутринта, разясни той, като добави, че 93 500 души са се записали до момента.

След като стотици жители са изразили неразбиране за какво би трябвало да идва преброител на място, с цел да им вземе кода от е-преброяване , Блатски разпростра мистерията като изясни, че в случай че лицата в едно жилище към този момент са се преброили по интернет, преброителят би трябвало да изиска УПК , генериран от системата за електронно броене, който да удостовери, че лицата в съответното жилище са същите. " Ако аз се преброя, само че дам адрес в Пловдив, а пребивавам в София, това би провокирало комплициране. Преброителят ще ме търси в Пловдив ", изясни Блатски. Освен това преброителите ще броят и постройките.
 Национален статистически институт отново спря достъпа до електронната система
Национален статистически институт отново спря достъпа до електронната система " Преброяване 2021 "

Проблемът - хакерска офанзива

По-късно стана ясно, че комисията по цифровизация и осведомителни технологии е извикала ръководителя на Националния статистически институт .

Сергей Цветарски ще би трябвало да изясни за какво още в самото начало жителите имат проблеми да употребяват електронната система за преброяването.
 Снимка 532279
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР