Кибератаката срещу НАП изправи на нокти редица държавни институции. Все

...
Кибератаката срещу НАП изправи на нокти редица държавни институции. Все
Коментари Харесай

Държавата на нокти заради кибератаката и санкции от ЕС

Кибератаката против Национална агенция за приходите изправи на нокти редица държавни институции. Все още няма удостоверение дали изнасянето на данни фактически е засегнало към 5 милиона българи, както се твърди импровизирано, както и по чия виновност е позволен пробивът.Едно е несъмнено - ударът е както против националната сигурност, по този начин и против правото на загадка на персоналните данни на всеки един от нас. Какво следва, в случай че обществена администрация не съблюдава разпоредбите за отбрана на данните? Отговора го дава Европейската комисия.

Ето по какъв начин е разказано следствието от сходни обстановка на уеб страницата на Европейска комисия:

Органите за отбрана на данните имат на свое разположение разнообразни принадлежности при положение на неспазване разпоредбите за отбрана на данните.

В случай на евентуално нарушаване може да бъде издадено предизвестие. В случай на нарушаване опциите включват: неодобрение, краткотрайна или дефинитивна възбрана на обработването.

В някои страни обществените органи също могат да бъдат обект на административни санкции. Публичната администрация би трябвало да направи информация с националния закон за отбрана на данните в своята страна.

Физическите лица могат да предявят иск за обезщетение, когато обществен орган е нарушил ОРЗД и те са понесли материални вреди (например финансови загуби) или неимуществени вреди (например загуба на известност или психически стрес).

ОРЗД подсигурява, че ще им бъде предоставено обезщетение, без значение от броя на организациите, участващи в обработването на техните данни. Обезщетението може да бъде предявено непосредствено от обществения орган или пред способените национални съдилища.

Снимка: Getty Images
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР