Кибератаката срещу НАП е много тежък инцидент. По-лошо би било

...
Кибератаката срещу НАП е много тежък инцидент. По-лошо би било
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Кибератака отвътре клати правителството, отвън - клати държавата

Кибератаката против Национална агенция за приходите е доста тежък случай. По-лошо би било "само в случай че някой бе заличил или трансформирал данните ", съобщи в "Тази събота " по БТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Това не е игра. Целта на хакера не е била да покаже какъв брой е популярен. Тази офанзива цели да дестабилизира България, съобщи Дончев.

„ Ако е проведено в страната, задачата е да се клати държавното управление, а в случай че е проведено извън – да се дестабилизира държавата”, счита вицепремиерът, само че означи, че заобикаля прибързани констатации.

„ Това не е единствената офанзива през миналата седмица”, разкри Томислава Дончев и означи, че непорочност на опитите за хакване на уеб сайтове на държавни институции са се нараснали много.

„ Правени са проби и одити на системите”, съобщи вицепремиерът, съгласно който главният проблем е, че системата на Национална агенция за приходите освен съхранява данни, само че и дава електронни услуги, което прави тези данни уязвими.

„ Кибервойната е непрестанна”, уверен е Дончев, само че споделя, че държавното управление харчи извънредно малко за своята киберсигурност.

Разходите за сигурност на цифровите системи на държавното управление е 5 милиона на година, а в случай че желаеме да се по-сигурни би трябвало да харчим повече, безапелационен е Дончев.

Той също е потърпевш от пробива в сървъра на Национална агенция за приходите и неговите данни са изтекли.

„ От тях се вижда, че съм обвързван със сина си. Има информация и за боновите ми брошура от всеобщата приватизация”, сподели вицепремиерът.

Трябва да се направи подробен разбор на изтеклите данни и опцията да се злоупотребява с тях, съобщи Дончев.

„ Важно е да възстановим доверието на хората в електронните услуги”. Това е една от задачите на вицепремиера.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР