Кибер атаката в Български пощи не е нетипична - става

...
Кибер атаката в Български пощи не е нетипична - става
Коментари Харесай

Божанов: След кибератаката “Български пощи“ са регирали недопустимо бавно

Кибер офанзивата в " Български пощи " не е нетипична - става въпрос за криптовирус, който криптира всичката информация в пощите и те не могат да се употребяват. Това изясни Божидар Божанов, министър на електронното ръководство.

По думите му, главният проблем е общата съгласуваност на компютрите в една мрежа.

" Проблемът е, че всички компютри на " Български пощи " са били в една мрежа и надлежно има риск сега, в който пуснем системите той да се появи още веднъж ", съобщи той.

Заради изгубените данни възобновяване на работата на системите лишава време, добави министър Божанов. Някои данни са налични - да вземем за пример тези от Национален осигурителен институт, в други случаи се стартира на чисто.

Министърът изясни, че след офанзивата реакцията е била прекомерно мудна, макар че от " Български пощи " са били инструктирани и от ДАНС и от министерството на електронното ръководство. Реакцията е лишила 6 часа, което Божанов дефинира като неприемливо.

" Умишлени дейности надали има. При пощите обаче киберсигурността е била на процедура отсъстваща, неглижираща е меко казано. Никой не е направлявал сигурността им - това е една законодателна дупка, които ние към този момент запълваме със законопроект и от тук нататък те ще бъдат следени дали съблюдават базови положителни практики.

По въпроса дали има риск и за киберсигурността на Българска народна банка, Божанов изясни, че там равнището на сигурност е по-високо, защото те се грижат по личните си правила и по европейските правила за надзор на банковия бранш.

" Още преди войната започнахме да взимаме ограничения за киберсигурността знаейки, че рисковете са огромни. Изпратихме писма със наложителни наставления и указания към администрацията - това свърши добра работа. Аз персонално държах да не всяваме суматоха, само че през това време взимахме много ограничения, в това число в съвета по киберсигурност. Така че, ние работим, само че защото това е обвързвано с националната сигурност, не можем да споделяме елементи ", изясни Божанков пред БТВ.

Той призна, че Държавната организация за бежанците също е била ударена от подобен криптовирус като " Български пощи ", само че там са реагирали бързо и вредите са били минимални.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР