КЕЙП КАНАВЕРАЛ, Флорида (AP) — Астрономите откриха най-доброто доказателство досега

...
КЕЙП КАНАВЕРАЛ, Флорида (AP) — Астрономите откриха най-доброто доказателство досега
Коментари Харесай

Луната на Сатурн, приличаща на Звезда на смъртта, може да има огромен подземен океан

КЕЙП КАНАВЕРАЛ, Флорида (AP) — Астрономите откриха най-хубавото доказателство до момента за голям, млад океан под ледената осанка на мини луната, наподобяваща на Звездата на гибелта на Сатурн.

Ръководеният от Франция екип проучва измененията в орбитата и въртенето на Мимас и заяви в сряда, че прикрит океан от 12 до 18 благи (20 до 30 километра) под замръзналата кора е по-вероятен от удължено скалисто ядро. Учените базират откритията си на наблюдения от галактическия транспортен съд Касини на НАСА, който следи Сатурн и неговите повече от 140 луни повече от десетилетие, преди да се гмурне през атмосферата на пръстеновидната планета през 2017 година и да изгори.

Едва 250 благи (400 километра) в диаметър, покритата с доста кратери луна няма фрактури и гейзери – типични признаци на подповърхностна интензивност – на Енцелад на Сатурн и Европа на Юпитер.

„ Мимас беше евентуално минимум евентуалното място за търсене на световен океан – и течна вода като цяло “, сподели съавторът Валери Лейни от Па...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР