КЕВР утвърди цена на природния газ за месец януари в

...
КЕВР утвърди цена на природния газ за месец януари в
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цена на газа за януари - 133,41 лв./mwh - поскъпване с над 30%

КЕВР утвърди цена на природния газ за месец януари в размер на 133,41 лева./mwh , оповестиха от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Решението на Комисията за енергийно и водно контролиране е по отношение на подаденото от " Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена за месец януари 2022 година

Решението е признато в сходство с изискванията на контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него.

" Булгаргаз " желае 14% по-скъп газ от януари

КЕВР взема решение дефинитивно в първия ден на 2022 година

След разбор на показаните от " Булгаргаз " ЕАД настоящи данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, с признатото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 януари 2022 година в размер на 133,41 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За предходния месец декември одобрената от регулатора цена беше 102,33 лева./MWh.

Увеличената цена на природния газ за м.януари е вследствие на повишаване на цените на интернационалните газови пазари през интервала след внасяне на заявката на " Булгаргаз " ЕАД на 10.12.2021 г, в което беше препоръчана цена от 117,12 лева./MWh.

На откритото съвещание на 29 декември 2021 година от страна на сдружението бяха изнесени данни за котировките, които демонстрират, че през този интервал цените на природния газ на европейските газови пазари са били доста динамични и в избрани дни са достигали исторически равнища от 180 евро/MWh. Според публичния снабдител, без значение от покачването спрямо цената за м. декември, цената на природния газ за българските консуматори остава с 35 % по-ниска спрямо цените на европейските газови тържища.

В резултат на това финансовата изгода за битовите и стопанските консуматори за цялата 2021 година е в размер на 675 млн. лева ., осведомят от КЕВР.
 Булгаргаз сезирала ДАНС за изтекла информация от контракта за азерския газ
Булгаргаз сезирала ДАНС за изтекла информация от контракта за азерския газ

Николай Павлов чака отрицателни последствия за България

В одобрената цена на природния газ от 133,41 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка ", прецизират от КЕВР.

Според ръководителя на КЕВР Иван Иванов продължаващото повишение на цената на синьото гориво, което е напълно по външни за страната фактори, слага в извънредно тежко състояние топлофикационните сдружения.
 От
От " Булгаргаз " изясняват, че единствено през газопровода IGB може да доставят азерски газ

Турция не дала отговор какви са техническите параметри за транспорт на газ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР