КЕВР осъществява регулаторната дейност в отрасъл ВиК съгласно разпоредбите на

...
КЕВР осъществява регулаторната дейност в отрасъл ВиК съгласно разпоредбите на
Коментари Харесай

КЕВР няма отношение към цената на водата, но съчувста на перничани

КЕВР реализира регулаторната активност в бранш ВиК според наредбите на Закона за контролиране на ВиК услугите и наредби към него, признати от Министерски съвет през 2016 година Съгласно тези нормативни документи Комисията приема с общо решение бизнес проекта на всеки ВиК оператор и утвърждава цените на предоставяните ВиК услуги за всяка календарна година от регулаторния интервал 2017-2021 година

Това оповестяват от Комисията за енергийно и водно контролиране по отношение на отношение регулирането на бранш ВиК, в подтекста на бедственото състояние в община Перник.

Те прецизират, че преди започване на всяка година от този интервал КЕВР е задължена служебно да промени към този момент утвърдените цени на ВиК услуги, като извърши механически калкулации и тези цени влизат в действие от 1 януари на ценовия интервал, за който се отнасят.

Наредбата за контролиране на качеството на водоснабдителните и канализационните услуги, призната от Министерски съвет, задължава Комисията да извърши този собствен ангажимент, в това число и при съществуване на форсмажорни условия, каквито са налице в област Перник по отношение на оповестеният режим на водоползване.

ВиК операторите не са длъжни да подават заявки в КЕВР за влизане в действие на утвърдените в бизнес проектите цени. Такова заявление не е подадено нито от " Водоснабдяване и канализация " ООД, гр. Перник, нито от другите ВиК оператори, посочени в оповестения от КЕВР отчет. Комисията реализира служебно тази процедура въз основа на свое нормативно обвързване.

Законът за контролиране на ВиК услугите прави категорично разграничаване сред одобрени цени на ВиК услуги от КЕВР и прилагани цени на ВиК услуги от ВиК операторите. Законовите разпореждания не разрешават на ВиК операторите да ползват цени по-високи от одобрените, като позволяват противоположната опция - да ползват по-ниски такива цени. Решението за въвеждане на одобрените от КЕВР цени на ВиК услуги се взема от шефовете на комерсиалните сдружения - ВиК оператори.

Министърът на районното развиване Петя Аврамова в качеството си на принципал на комерсиалните сдружения - ВиК оператори с държавно присъединяване в капитала, подписва договорите за възлагане и за надзор на ръководството на комерсиалните сдружения - ВиК оператори и реализира надзор на тяхната активност по даването на услуги.
Във връзка с това, Министерство на регионалното развитие като мажоритарен притежател с 51% присъединяване в капитала на " Водоснабдяване и канализация " ООД, гр. Перник може да предложи или да изиска от шефа на сдружението да не бъдат въвеждани одобрените от КЕВР по длъжностен ред нови цени на ВиК услуги от 1 януари 2020 година Такова деяние е в пълномощията на притежателя на комерсиалното сдружение и е обвързвано с неговото комерсиално ръководство и няма отношение към регулаторните пълномощия на Комисията.

КЕВР показва своята съпричастност към жителите в община Перник, наранени от режима на водоподаване от язовир " Студена " и показва, че с общите старания на локалната власт и на държавните институции ще бъде открито решение за възобновяване на естественото водоснабдяване на потребителите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР