КЕВР обяви днес покачване на цените на тока и парното.

...
КЕВР обяви днес покачване на цените на тока и парното.
Коментари Харесай

Обявиха новите цени на тока и парното, протест срещу КЕВР

КЕВР разгласи през днешния ден повишаване на цените на тока и парното. Пред постройката на регулатора, до момента в който той заседаваше, имаше митинг.

Средното повишаване на цената на електрическата сила за потребителите на контролирания пазар за новия ценови интервал, започващ от през днешния ден, е с 2,03%.

За ЧЕЗ цената се покачва с 1,75%, за ЕВН покачването е с 1, 82 ", а за "Енерго ПРО " покачването на цената на електрическата енергия е с 2,78%, заяви публицисти Иван Иванов - ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране след нейно закрито съвещание.

Какви цени на тока оферират ЕРП-тата

Електроразпределителните сдружения ЧЕЗ и ЕВН към този момент оповестиха, че ще правят изключителни доклади на електромерите поради новите цени на тока. През седмицата от потребителския център на Енерго Про обявиха, че не плануват ексклузивен доклад, само че клиентите, които желаят, можеха да оставят данните си до 30 юни. Фактурите през месец юли ще съдържат информация за двата отчетни интервала – по остарели и нови цени.

„ Цената на електрическата сила в последните три години, откогато работи този състав на КЕВР, непроменяемо се стремим да бъде минимално увеличена “, акцентира Иван Иванов.

КЕВР реши още цената на топлинната сила да нарасне приблизително с 7,33%.

Повишаването на топлинната сила от комисията аргументират с внезапното повишаване на цената на природния газ, заради покачването на цената на суровия нефт на международните пазари.

Природният газ е ценообразуващ детайл, който образува сред 60% и 70% от цената на топлината сила в топлофикациите, които го употребяват за енергоносител. От своя страна нарастването на услугата за ползвателите на природен газ, без значение дали става въпрос за бизнес или битови консуматори, ще бъде 6,5%.

За клиентите на „ Топлофикация София “ ЕАД цената на топлинни услуги нараства с 7,46%, за потребителите в Пловдив - с 0,94 %, в Плевен - с 15,19%, в Бургас – с 17,12%, във Варна – с 4,89%, във Велико Търново – с 2,89%, във Враца – с 5,42 %, в Разград – с 7,45.

„ Относно настояването, че сходно нарастване на цената на топлината сила е прекомерно високо, дано бъда явен – КЕВР не може да дефинира цената на един енергоносител, в тази ситуация природен газ, който е вносна енергийна суровина и идва с тази висока цена на входа на България. Ако доставчикът „ Газпром износ “ понижи тази цена, комисията неотложно ще отрази това понижение и в цените на топлинната сила “, сподели Иван Иванов.

Докато КЕВР заседаваше, пред постройката имаше митинг против увеличението на цените на тока и парното.

Протестиращите носеха огромен афиш "Убиват ни с тока, водата и парното! И за въздуха ли ще плащаме? ".

Протестиращите са подкрепени от членове и симпатизанти на градската организация на БСП-София, за което бяха призовани през вчерашния ден от изпълнителното бюро на партията.

Българска социалистическа партия внесе плана за оставката на шефа на КЕВР

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР