КЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално увеличениети

...
КЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално увеличениети
Коментари Харесай

Станислав Тодоров: КЕВР е направила всичко възможно за минимално поскъпване на тока и парното

КЕВР е направила всичко допустимо, с цел да понижи оптимално увеличениети на цените на тока и парното. Това увери пред Нова телевизия ръководителят на енергийния регулатор Станислав Тодоров.

Запитан дали има възможност от нов скок на цената на тока и парното през новия отоплителен сезон, той акцентира, че КЕВР е взела всички ограничения, с цел да понижи нарастването.

" Електричеството, което България създава, сме намерили запаси в АЕЦ " Козлодуй " и със прекъсването на дотациите за ВЕИ инсталациите сме насочили тези средства към битовите консуматори. Затова там нарастването е единствено 3%. България има този запас и може да си разреши да го насочи към потребителите ", безапелационен бе Тодоров.



Той обаче разясни, че не такава е обстановката с газа , който е нищожен в цяла Европа. България се конкурира с всички останали страни на интернационалните пазари - да обезпечи съхранението за зимния сезон, т.е. да нагнети задоволително количества в хранилищата, и в същото време да обезпечи настоящото ползване, изясни шефът на КЕВР.

Той уточни, че в доста европейски страни, като Австрия, Унгария и Германия, се лимитира потреблението, с цел да могат да запълнят хранилищата си.

" В този смисъл нарастването на парното, което е директно подвластно от цената на газа, е минималното, което можехме да си позволим . Реалното нарастване е към 120%, само че с обезщетенията към ВЕИ производителите можем да ги насочим към топлинната сила и електричеството ", разясни Тодоров.

Той бе безапелационен, че цената на тока и парното, която се дефинира два пъти годишно - даже при изключителни условия, няма по какъв начин да се вдигне.

Относно препоръчаните механизми, за да се помогне на хората да се оправят с по-високите си сметки, Тодоров уточни, че от КЕВР са предложили в Комисията по енергетика към Народно събрание да се намерения за предоставяне на опция за въвеждане на няколко цени на всички комунални услуги, без които едно домакинство не може - ток вода, парно и газ. В момента обаче нямало такава опция.

" Чисто законово КЕВР би могла да направи такива корекции, в случай че се наложат. Това обаче е мярка, която все още няма потребност да се възприема ", означи Тодоров.

Той обаче предизвести, че при една задълбочаваща се политическа рецесия даже КЕВР няма да може да предприеме тези ограничения, в случай че се наложат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР