Кетанджи Браун Джаксън положи клетва в четвъртък като 116-и съдия

...
Кетанджи Браун Джаксън положи клетва в четвъртък като 116-и съдия
Коментари Харесай

Първата чернокожа жена във Върховния съд на САЩ положи клетва

Кетанджи Браун Джаксън постави клетва в четвъртък като 116-и арбитър и първата чернокожа жена във Върховния съд на Съединени американски щати, заяви Fox.

Тя се причислява към актуалните три дами съдии Соня Сотомайор, Елена Каган и Ейми Кони Барет , като за първи път четири дами ще служат едновременно в деветчленния съд.

Припомняме, че тя бе одобрена при започване на април.
 Съединени американски щати утвърдиха първата чернокожа жена за висш арбитър
Съединени американски щати утвърдиха първата чернокожа жена за висш арбитър

Кетанджи Браун Джаксън

Вотът за одобряване на досегашния федерален апелативен арбитър за доживотна работа във висшия правосъден орган на нацията приключи с 53 гласа " за " против 47 гласа " срещу ". Трима републиканци - Сюзън Колинс, Лиза Мърковски и Мит Ромни - се причислиха към сътрудниците демократи в поддръжка. За победа беше належащо нормално болшинство.

Решението се приема като победа за президента Джо Байдън , който извършва по този метод свое заричане от предизборната си акция.

Утвърждаването на арбитър Джаксън беше исторически миг за нашата нация. Направихме още една стъпка към това, че нашият Върховен съд отразява разнообразието на Америка. Това ще бъде невероятна правдивост и за мен беше чест да споделя този миг с нея, написа Байдън в " Туитър " тогава.

Джаксън заема мястото на 83-годишния Брейър в демократичния блок на съда. Брейър служи до приключване на сегашния мандат на съда.

От 115 души, които са служили във Върховния съд от основаването му през 1789 година, единствено трима не са били бели. Имало е двама чернокожи съдии, и двамата мъже: Кларънс Томас, назначен през 1991 година, Търгуд Маршал, който се пенсионира през 1991 година и умря през 1993 година Сегашният арбитър Соня Сотомайор е единственият от латиноамерикански генезис, който в миналото е служил.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР