Кешът да бъде записан в Конституцията... това се оказа най-новата

...
Кешът да бъде записан в Конституцията... това се оказа най-новата
Коментари Харесай

Как кешът в Конституцията се оказа новата кауза на родолюбците около ВМРО

" Кешът да бъде записан в Конституцията "... това се оказа най-новата идея на следващата " родолюбива гражданска самодейност ", основана три месеца преди европейските избори.

Начело застава Кузман Илиев, а зад него стоят и добре познати фигури като Александър Урумов, който гравитираше по едно и също време към Вътрешна македонска революционна организация и към така наречен " Консервативно-патриотичното придвижване " на Недялко Недялков, Петьо Блъсков, Николай Бареков, Станислав Недков-Стъки и други

Представянето на придвижването " България може " на Илиев е станало на 28 февруари в наличието на Красимир Каракачанов и няколко някогашни депутати от съдружните сътрудници на ГЕРБ в кабинета " Борисов 3 " - Славчо Атанасов (бивш кмет на Пловдив), Милен Михов, кмета на Елин Пелин от Вътрешна македонска революционна организация Ивайло Симеонов и други

Инициативата " България може " си слага три по-конкретни цели:
" меморандум на специалисти " за предоговаряне на Зелената сделказаписване на правото на разплащания в брой в Конституцията поради " заплахата от цифровото евро " смяна на политиката за военна поддръжка на Украйна, която била " антидипломатическа " и противоречаща на " огромна част от българите, които не желаят да участваме във война с Русия ".
Ако първата и последната точка са добре познати линии на офанзива в посланията на партии като Вътрешна македонска революционна организация, тематиката за " кеша в Конституцията " се появява по необясними аргументи измежду топ целите.

Още през май 2023 година Илиев е учредил съдружие на име " България може сама ", в чийто директорски съвет членуват неговият брат Мартин Илиев и юрист Гинка Христова Тодорова.
Прави усещане, че Христова е и в съвета на шефовете на " Правен свят " ЕАД.Това е сдружението, което до 2017 година издаваше едноименния уебсайт - една от най-активните профилирани медии за юридически вести с сериозен взор върху работата на прокуратурата и Висш съдебен съвет.В края на 2017 година то се снабди с нов притежател (тогава и Христова влиза в СД), който внезапно обърна публицистичната му политика и назначи за основен редактор - бъдещия началник на пресцентъра на Иван Гешев като основен прокурор. От 2021 година уеб сайтът " Правен свят " не съществува, само че сдружението още не е закрито.
Самият Кузман Илиев има опит като водещ на излъчвания за финанси и стопанска система по Bloomberg TV Bulgaria, Нова ТВ и ТВ Европа дружно с Владимир Сиркаров.

Кариерата му в медиите обаче беше изненадващо прекъсната през 2020, а през 2021 година също толкоз изненадващо Илиев се появи в листите на Вътрешна македонска революционна организация за парламентарните избори (на фона на по-ранни неофициални спекулации, че може да бъде кандидат-депутат на ГЕРБ поради близостта с Георги Харизанов).

За последно, през юли 2023 година Илиев стана ръководител на Съюза за стопанска самодейност - бизнес организацията, основана от Алексей Петров, единствено няколко седмици преди Петров да бъде погубен на 16 август 2023.

Оказва се, че Кузман Илиев не е единственият кадър, доближен на Вътрешна македонска революционна организация, който упорства за конституционно закрепване на заплащанията в брой.

Това е направил и някогашният министър на околната среда Нено Димов в качеството си на ръководител на " Консервативния институт ", в писмо до Народното събрание от ноември 2023.

Внезапната паника за кеша като човешко право се обвързва по необясними аргументи с изследванията на Европейската централна банка за основаване на електронно евро като допълнение към евровите банкноти - същия претекст, който участва и в манифеста на Кузман Илиев и " България може ".

В писмото на Димов до Народно събрание се прави подстрекателство, че " в началото електронното евро и други сходни средства за заплащане ще се показват като опция, само че последователно ще бъде изработен опит да се наложат като единствени ", а това щяло да докара до " мониторинг на целия живот на един човек от ЕЦБ - надзор, който до момента не е можела да реализира нито една тирания ".

Това изказване е показано без каквито и да е причини - вместо това недоволствата от несъществуващата централизирана криптовалута се обвързва с действителните проблеми с високите банкови такси в България. В последна сметка " Консервативният институт " предлага " правото на заплащания в брой (правото на кеш) да бъде включено в Конституцията на Република България ", до момента в който по същото време текат разискванията по правосъдната промяна.

Нито в България, нито в Европейски Съюз има възбрана за прилагане на пари в брой - само има таван за транзакциите поради ограниченията против прането на пари.
България има народен закон, който споделя, че прехвърлянията над 10 000 лева могат да се правят единствено по банков път.За съпоставяне - неотдавна Екологичен потенциал и страните членки се съгласиха за общ предел на заплащанията в брой, който е.
В самодейността на Кузман Илиев влиза и Александър Урумов, който беше измежду водещите деятели срещу Истанбулската спогодба и " джендър идеологията ". Той също беше кандидат-депутат на Вътрешна македонска революционна организация през 2021. Преди това беше част от екипа на Красимир Каракачанов, когато той бше министър на защитата в третия кабинет на ГЕРБ. През 2009 година е осветлен като сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним " Абел ". Комисията по досиетата го ревизира тогава в качеството му на шеф на пресцентъра на Българска народна банка.

През януари 2023 година Урумов беше част от предприемчив комитет за референдум с три цели:
против приемането на еврото като национална валута на България ( " преди приходите на страната да се изравнят със междинните в Европейски Съюз " )за опазване на въгледобива и ТЕЦ-овете + за " създаване на нови нуклеарни мощности в Белене и Козлодуй " възбрана на " ЛГБТИ+ (джендър) пропагандата в детските градини, учебните заведения, културните институции, както и във всяка държавна политика на Република България ".
В регистъра на Народното събрание се вижда, че уведомлението за референдум е импортирано през януари 2023 и крайният период за внасяне на възможната подписка е изминал през април 2023, т.е. подписите са събирани редом с предизборната акция за 49-о Народно събрание. Няма обаче данни тя да е импортирана.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР