Керамично гърне със сребърни монети е открито при изкореняването на

...
Керамично гърне със сребърни монети е открито при изкореняването на
Коментари Харесай

Откриха гърне с имане под корените на дърво в Мездра

Керамично гърне със сребърни монети е намерено при изкореняването на плодно дърво в Мездра, намиращо се на улица ”Александър Стамболийски № 99 ”, оповестява BulNews.

182 монети са предадени на Регионален исторически музей – Враца и следва Министерство на културата да се произнесе и да внесе повече изясненост за културно-историческата стойност на находката.

На 17 август тази година в община Мездра е постъпило заявление с вх.№ 94-В-452 с искане за унищожаване на дървото. Предствавител на отдел „ Екология ” към Дирекция „ Устройство на територията ” е направил инспекция. Констатирано е, че на посочения адрес, благосъстоятелност на Петя и Нели Кръстеви има засадено плодно дърво (джанка) на забележима възраст 70 години и височина 7-8 метра. Същото е на обща граница с парцел на зявителя Венелин Цолов, до построена прозирна ограда.

Въз основа на установените обстоятелства и на съображение чл.24, ал.1, ал.2, т.4 от Наредба № 1 на Общински съвет-Мездра, Общинска екологична ревизия издава наставление в период до 20.09.2017г. Нели и Петя Кръстеви като притежатели на парцела, да подхващат aдекватни и ефикасни ограничения за разчистване на парцела от буйната растителност, както и да отсекат плодното дърво.

При осъществяване на предписанието, притежателите на парцела отрязали плодното дърво. В корените му обаче разкрили керамично гърне със сребърни монети.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР