Керала: Щатът в Индия е нащрек след смъртните случаи от вируса Nipah

...
Южният индийски щат Керала издаде предупреждение, след като потвърди, че
Коментари Харесай

Южният индийски щат Керала издаде предупреждение, след като потвърди, че двама души са починали от редкия вирус Nipah.

Единият от смъртните случаи е настъпил по-рано този месец, а другият е настъпил на 30 август, и двата в щатския окръг Кожикоде, казаха служители.

Двама роднини на жертва също са дали положителен тест за вируса и се лекуват в болница.

Това е четвъртото огнище на Nipah в Керала от 2018 г. насам.

Инфекцията с вируса Nipah е „зоонотична болест“, предавана от животни като прасета и плодови прилепи на хора, според Световната здравна организация.

Може също да се предава чрез замърсена храна и чрез контакт със заразен човек.

Хората, заразени с вируса, понякога не показват забележими симптоми, докато други показват признаци на остри респираторни проблеми. В тежки случаи инфекцията с Nipah може да доведе до фетален енцефалит - сериозно състояние, което засяга мозъка.

Смъртността сред заразените с вируса е висока като няма налични лекарства или ваксина за лечение на инфекцията. Лечението е ограничено до овладяване на симптомите и поддържащи грижи.

Министърът на здравеопазването на Индия Мансух Мандавия във вторник каза, че федералното правителство е изпратило екип от експерти в щата, за да оценят ситуация и подпомогнете правителството на щата в управлението на огнището.

Смъртоносният вирус Nipah взе жертви в медицинската сестра India'Hero', която почина в битка с Nipah

Министърът на здравеопазването на Керала Вийна Джордж каза че 168 контакти на двамата починали души са идентифицирани и се тестват за вируса.

Щатското правителство създаде контролна зала в Кожикоде за наблюдение ситуацията и здравните работници са инструктирани да следват протоколите за контрол на инфекциите, добави тя.

Главният министър на Керала Пинарай Виджаян каза, че правителството на щата приема смъртните случаи „много сериозно “ и помоли хората да бъдат внимателни, като носят маски за лице и посещават болници само за спешни случаи.

Но той добави, че няма причина за паника, тъй като хората, които са били в контакт с тези, които са починали поради вируса, са подложени на лечение.

Кожикод съобщи за първото си - и най-лошото - огнище на Nipah през 2018 г., когато 17 от 18-те потвърдени случая починаха.

През 2019 г. беше докладван един случай в област Ернакулам и пациентът се възстанови. Но през 2021 г. 12-годишно заразено момче в село Чатамангалам почина.

Разследване, публикувано от Ройтерс през май, установи, че Керала, която е тропическа държава и е свидетел на бърза урбанизация и бърза загуба на дървета, създали „идеални условия за появата на вирус като Nipah“.

Експертите казват, че поради загуба на местообитания животните живеят в по-голяма близост до хората и това помага на вируса да премине от животни към хора.

BBC News India вече е в YouTube. Щракнете тук, за да се абонирате и да гледате нашите документални филми, обяснения и функции.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР