Кеничиро Йошида ще е новият изпълнителен директор на Sony Corp.

...
Кеничиро Йошида ще е новият изпълнителен директор на Sony Corp.
Коментари Харесай

Финансовият гуру, който възроди Sony, поема властта в компанията

Кеничиро Йошида ще е новият изпълнителен шеф на Sony Corp. Досегашният финансов шеф ще бъде нараснал поради заслугите си за възобновяване на приходите и салдото на японския електронен колос.

Йошида наследява на поста Казуо Хирай, който водеше Sony през последните 6 години. Хирай остава ръководител на борда на шефовете на компанията. Хироки Тотоки пък ще е новият финансов шеф. Промените влизат в действие от 1 април, оповестяват от Sony.

58-годишният Йошида е високо скъп от анализатори и вложители за въвеждането на финансова дисциплинираност в Sony след години на загуби от потребителската електроника.

 Възраждането на Sony се дължи на тандема Йошида-Хирай
Източник:

Възраждането на Sony се дължи на тандема Йошида-Хирай

Двамата с Хирай постановиха нова тактика, даваща преимущество на рентабилността над растежа, и по този начин възродиха японската компания, която възнамерява да разгласява рекордни облаги за миналата финансова година.

" Това е доста проведена смяна, а пазарът евентуално ще я одобри без дискомфорт, а може би даже ще я одобри позитивно. Обратът на Sony в действителност няма да се промени при назначението на Йошида ", сподели Казунори Ито, анализатор в Morningstar Investment Services в Токио.

При ръководството на Хирай и Йошида Sony продаде бизнеса си с лични компютри Vaio, промени този с тв приемници и изтегли мобилния си бизнес от разрушителната битка за пазарен дял. Компанията употребява датчици за изображения и конзолите за игри PlayStation, с цел да възвърне облагите си.

11 пъти по-голяма облага

 Sony дължи огромна част от облагите си на PlayStation
Източник:

Sony дължи огромна част от облагите си на PlayStation

Чистата облага на Sony за 9-те месеца на финансовата 2017-18 година набъбва 11 пъти, достигайки 507.6 милиарда йени (4.7 милиарда долара). Оперативната облага се усилва 3.7 пъти до 712.7 милиарда йени (6.5 милиарда долара), а приходите на компанията се покачват 15.7% - до 6.6 трлн. йени (60.2 милиарда долара).

Само за интервала октомври-декември Sony усилва чистата си облага на годишна база 15 пъти - до 295.9 милиарда йени (2.7 милиарда долара), демонстрира доклада на компанията.

 Печалбата на Sony доближава исторически връх
Печалбата на Sony доближава исторически връх

Компанията надмина упованията на анализатори

Огромните облаги се дължат основно на надеждните доставки на PlayStation и по-високите продажби на датчици за изображения, употребявани в новите модели смарт телефони.

" Хирай реализира средносрочния проект и напуща, когато е на върха. Той може да влезе в историческите книги като индивидът, който възроди Sony, само че Йошида беше този, който ръководеше нещата зад кулисите ", споделя Атул Гоял, анализатор в Jefferies Group.

Ветеран с голям опит, който познава Sony

 Йошида е на
Източник:

Йошида е на "ти " с целия бизнес на Sony

Самият Йошида е деец с 30-годишен опит в Sony, само че прекарва огромна част от кариерата си отвън главните интервенции на компанията, свързани с електрониката.

Той работи поредно в Съединени американски щати, финансовия отдел и поддържа връзките с вложителите. В продължение на 13 години се занимава с интернет бизнеса на компанията.

Йошида става зам.-финансов шеф в края на 2013 година, когато Хирай го назначава след сложна година, в която Sony се бори да ограничи загубите в потребителската електроника.

 Коя технология ще победи във високия клас тв приемници?
Коя технология ще победи във високия клас тв приемници?

Анализатори чакат OLED да има превес през 2018-а

През идната година Йошида управлява продажбата на бизнеса с преносими компютри Vaio и е назначен за финансов шеф, вземайки сложното решение да понижи размера и да преструктурира отдела за мобилни телефони.

" Що се отнася до управническите му умения, мисля, че той е най-хубавият изпълнителен шеф в Япония. Той познава Sony от вътрешната страна и разчита на мощните си страни за печеливш напредък. Той промени метода на мислене на Sony - да продаде един тв приемник или смарт телефон и готово - към от време на време повтарящ се абонамент ", изяснява Гоял.

Основаната през 1946 година Sony има 125 000 чиновници и е една от най-големите компании за потребителска електроника в света.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР