Келтите с право могат да бъдат поставени сред най-значимите древни

...
Келтите с право могат да бъдат поставени сред най-значимите древни
Коментари Харесай

Чернунос - загадъчният бог с рога

Келтите с право могат да бъдат сложени измежду най-значимите антични култури и цивилизации в света. Техният отдалечен античен генезис е незаменима част от всеки исторически урок, а ролята им в историята е била решаваща за развиването на света, какъвто го познаваме през днешния ден. И въпреки всичко, даже и по този начин, доста аспекти на келтската просвета и вярвания са ненапълно мистерия - даже и през днешния ден.

Тъй като не са оставили обилни писмени сведения, келтите са значително загадъчни и множеството от това, което знаем за ранната им история, идва от римски или гръцки историци. Знаем обаче, че Чернунос е бил едно от основните им божества. Мистичен господ с рога, той е бил уважаван от келтите в цяла Европа.

Кой е бил Чернунос, богът с рогата на келтите?

Със относително скорошните открития на античните келтски ядра в Ла Тене и Халщат в средата на XIX в. светът и културата на тези антични европейци попадат в по-близкото полезрение на необятната общност, а също и на историците. Изведнъж се оказа, че има какво още да се научи за келтите, за тяхното изкуство, метод на живот и вярвания.

Преди 1800 година пантеонът на античните келти значително е бил мистериозен, само че с новите археологически материали, видове и по-близък взор към религиозните им ритуали най-сетне успяхме да нарисуваме по-подробна картина на античните богове на келтските нации.

Found the chest piece of the Coven's outfit. I like. Especially love they have (I'm assuming) a Cernunnos medallion on the belt.
— Kierro (@KierroYuy)
Вероятно най-известното провидение в техния мавзолей е Цернунос, господ с рога, който евентуално произлиза надалеч преди появяването на келтите. Понякога прочут и като Карнонос, името му има корав протоиндоевропейски генезис.

То произлиза от ПИЕ думата *k̑r̥no- и по този метод е родствено на немската *hurnaz и латинската cornu, всички със значение " рог ". В келтския галски език тази дума е била karnon, а връзката с името на Цернунос е ясна - тя отразява еленовите рога на божеството, растящи от главата му. Така че Cernunnos безусловно значи " рогатият ".

Това може да се заключи и от непокътнатите изображения, свързани с бога.от торк на шията или в ръката и със алегорични животни към него. Съществуват обаче някои основни индикатори, които подсказват, че Керуннос е доста по-стар от появяването на келтската просвета. В съвсем всяко непокътнато изображение Чернунос е показан като седнала човешка фигура, с величествени еленови рога на главата, с първокласна и алегорична огърлица.

Една от най-големите спънки в процеса на проучване на Чернунос е неналичието на непокътната келтска или галска литература, надписи и други писмени свидетелства, свързани с това провидение. Без такива материали ние оставаме изцяло безпомощни във връзка с това каква тъкмо роля е имал Цернунос за келтите. Дали е бил основното провидение на по-голям мавзолей? Какви прилагателни е имал и какви митични разкази са били свързани с него? Това са неща, които е мъчно даже да се очертаят вярно. Но умерено можем да кажем, че това е бил доста значим господ, който участва в цяла Европа, при всички келтски нации.

The image of a god on Gundestrup Cauldron is akin to the “Master of Animals ” figure, which is found on many ancient carvings and reliefs, predating the deity Cernunnos by thousands of years.
— Ancient Origins (@ancientorigins)
С течение на времето учените оферират разнообразни тълкувания на Чернунос и ролята му за келтите - някои го считат за господ на плодородието, животните и природата, до момента в който други го загатват като провидение на пътуването или търговията. Каквато и да е същинската му роля, несъмнено е, че той има нещо общо с природата и първичните неща - рогата му подсказват за изобилие, гори, сила; токовете - за ръководство, власт, влияние; седящата поза - за мъдрост, самообладание, благоговение; животните - за смяна на формата, природа и първична мощ.

Едно от най-известните изображения на Чернунос, което служи за паралел на всички други известни изображения на този господ, е фамозният казан от Гундеструп. Това е първокласен и екстравагантно декориран сребърен съд, открит през 1891 година в Дания в торфено тресавище. Котелът е направен от солидно сребро и наред с други подиуми и фигури изобразява и Чернунос в зашеметяващи елементи. Божеството с рога е седнало в по този начин наречената " поза Буда ", държи тора в ръката си, змия в другата и е заобиколено от разнообразни животни. Интересно е, че котелът не е келтско произвеждане.

Историците значително са единомислещи, че котелът е направен от няколко тракийски майстори на сребро по поръчка на келтското племе скордиски. По-късно котелът - извънредно скъпа движимост - е ограбен от немското племе кимбри и в последна сметка е подаден на полуостров Ютланд в Дания.

Митичният стопанин на животните ли е Чернунос?

Изображението на бога върху котела на Гундеструп необичайно наподобява на емблематичната фигура на " господаря на животните ", която се среща на доста дърворезби и релефи от антични времена. Любопитно е, че " Господарят на животните " предхожда Чернунос с хиляди години - това е фигура, която се среща в най-старите цивилизации в света, от Ур, Вавилон и долината на Инд.

Както подсказва името, тази фигура също е заобиколена от животни и постоянно хваща змия в ръката си: жест, който значи владичество над природата, стихиите и животинския свят. Възможно ли е тази връзка да подсказва, че Чернунос е оживял през дългите епохи и се е запазил измежду келтите като господ от доста по-стари времена? Може би в никакъв случай няма да разберем сигурно, само че изображенията сигурно подсказват това.

Така или другояче, Чернунос - в цялата си загадъчност - е бил най-често срещан измежду галските племена в днешна Франция, Люксембург, Белгия и Германия. Римляните оставили доста споменавания на този господ и когато келтите се трансформирали в гало-римляни, Чернунос се свързал с Юпитер, Марс и Янус. Много от оживелите галски надписи и дърворезби изобразяват или загатват Чернунос - елементарна мъжка фигура, която се отличава с рогата си.



По сходен метод изображенията на господ с рога се срещат и на други места в келтския свят. В рамките на Британия в археологията са известни няколко релефа на фигури с рога, само че на нито един от тях не е изписано името Cernunnos, което прави невероятно позитивното идентифициране

Едно изображение е открито в Сиренчестър, а друго - в Питърсфийлд, Хемпшир. Възможно е келтите на Британските острови също да са почитали господ с рога Цернунос и името му да е оживяло под формата на ловеца Херне - загадъчна именита фигура с еленови рога и разнообразни други митични атрибути. Уви, заради бурната история на английските острови и многочислените култури, които са живели там, всяка религия в Чернунос от дълго време е забравена вечно.

Първичен господ, затвърден в историята на Европа

Чернунос остава едно от най-важните антични божества в европейската история. Той е обект на непрекъснати проучвания даже и в този момент и всяко ново археологическо изследване в келтските земи е опция да се научи повече за него. Освен физическите изображения на това провидение не разполагаме с доста други доказателства. Можем да предложим теории, само че в никакъв случай няма да разберем сигурно каква тъкмо е била ролята му.

Така или другояче, той е бил значима фигура за келтите - една от най-значимите антични етнолингвистични групи в Европа. А неповторимият му външен тип сигурно подсказва, че той има доста остарели корени, може би даже предшестващи индоевропейците. А сходни теории откриват цялостен нов свят от благоприятни условия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР