Кехлибарената стая, перлата в короната на руския Екатеринински дворец в

...
Кехлибарената стая, перлата в короната на руския Екатеринински дворец в
Коментари Харесай

Перлата в короната на Екатерининския дворец: Кехлибарената стая 20 години след реставрацията

Кехлибарената стая, перлата в короната на съветския Екатеринински замък в покрайнините на Санкт Петербург, е възобновена преди 20 години, с цел да се отбележат три века от основаването на града.

Кехлибарената стая е зала, украсена с позлатени кехлибарени панели и огледала в двореца на съветската императрица Екатерина I.

Снимка: Reuters

Решението за реставрацията е взето края на 70-те години на предишния век. Дейностите стартират през 1983 година и продължат 13 години. Необходимо е намирането на в допълнение финансиране, с цел да може планът да бъде приключен.

Снимка: Reuters

Кехлибарената стая най-сетне отваря порти за гости през 2003 година Руският президент Владимир Путин, немският канцлер Герхард Шрьодер, английският министър председател Тони Блеър, френският президент Жак Ширак и други международни водачи се събират в двореца при откриването.

Снимка: Reuters

Кехлибарената стая е подарена на първия император на Русия Петър Велики от пруския крал Фридрих Вилхелм I през 1716 година

Снимка: Reuters

Тя е направена от шест тона кехлибар, завършен в 129 панела, покриващи подовете, стените и таваните. През 1755 година става част от летния замък на Екатерина Велика край Санкт Петербург, само че е разграбена от немските войски по време на Втората международна война.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР