Кеа, застрашен папагал от Нова Зеландия, е достатъчно умен да

...
Кеа, застрашен папагал от Нова Зеландия, е достатъчно умен да
Коментари Харесай

Научиха новозеландски папагал да ползва тъчскрийн

Кеа, заплашен папагал от Нова Зеландия, е задоволително интелигентен да употребява тъчскрийн, само че наподобява не може да направи разлика сред действителния и виртуалния свят, съгласно ново изследване, оповестява „ Гардиън “.

Изследователи са научили шест кеа в резервата за диви животни „ Willowbank “ в Крайстчърч да работят със сензорни екрани. На птиците били сложени поредност от задания, които били или напълно физически, или напълно на екрана, или комбинация от двете.

Амалия Бастос, претендент докторант в Университета в Оукланд и основният създател на проучването, съобщи, че макар че кеа са били в предишното, проучването е посочило, че виртуалните проби могат да се употребяват за тъкмо проучване на естественото държание на птицата в действителния свят.
 Папагал избяга от цирк в Смолян, заловиха го Папагал избяга от цирк в Смолян, " заловиха " го
Папагал от породата " Ара " е избягал от цирк в Смолян нощес, наложило се да викат пожарната на помощ. Около 21,50 часа в полицията полу...

Бастос се надява, че проучването може да усъвършенства триумфа на стратегиите за запазване на породата и освобождението на застрашения папагал.

„ Наистина е мъчно да се държат в плен, тъй като са толкоз интелигентни, по тази причина би трябвало непрекъснато да се обогатяват душевен, с цел да останат душевен здрави “, сподели тя.

Това изисква пазителите на зоологическите градини да организират с птиците занимателни игри, сподели Бастос, само че „ те са доста любопитни и доста бързо научават, че в случай че прекарват времето си измежду хората, те са нещо позитивно “.

Увенчан като птица на годината на Нова Зеландия през 2017 година, кеа е единственият алпийски папагал в света. Това е извънредно ученолюбив и своеволен тип, прочут с това, че нападна чистачките на стъклата и рови из чанти, като в един случай даже е откраднал паспорта на шотландски мъж. Заплахите за оцеляването му включват отравяне с олово и гибел от човешки взаимоотношения.
 Папагал стана воин спасявайки стопанката си Папагал стана воин спасявайки стопанката си
Екшънът се развил в Лондон при, на пръв взор, напълно безобидна разходка в парка. Жената отишла на публичното място, с цел да може пап...

Бастос сподели, че кеа, отглеждана в плен и с умствено обогатяване посредством екрани, без човешко взаимоотношение, може да бъде по-подходящ за освобождение в дивата природа. „ Наистина е значимо да ги държим надалеч от човешката среда, доколкото е допустимо “, сподели тя.

Тъй като клюновете на птиците са направени от кератин - сходно на човешките нокти - които не могат да задействат сензорни екрани, откривателите размазали фъстъчено масло върху устройствата и обучили кеа да задейства екраните, като ги облизва.

Екипът посочил на папагала черна топка на клатеща се подложка, която се накланя по този начин, че топката попада в една от две кутии. Папагалът се научил да наблюдава топката и да избира кутията, където е паднала, в подмяна на храна. Задачата била копирана на екрана с напълно виртуална топка и кутии, като откривателите повторили задачата със примес от виртуални и физически детайли. Кеа очаквалистинска кутия да съдържа виртуална топка, което допуска, че птиците имат вяра, че събитието на екрана продължава в действителния свят.

Изследването е оповестено в рецензираното списание „ Biology Letters “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР