Казват, че за да се усвои едно умение, трябва да

...
Казват, че за да се усвои едно умение, трябва да
Коментари Харесай

Пъзелите в „Световните рекорди на Гинес“

Казват, че с цел да се усвои едно умеене, би трябвало да се вложат 10 хиляди часа работа в него. Истината е, че в действителност има хора, които прекарват доста повече време в нареждане на пъзели. Пъзелите са освен развлечение, само че и предизвикателство, упражнение по самообладание, въображение и логичност. Те могат да подобрят паметта, да оказват помощ на мозъка да поддържа добра форма, да основават настроение… Но този път ще приказваме не за изгодите от реденето на пъзели, а за тези хора, които са го трансформирали в своя фикс идея за цялостен живот и са съумели да станат толкоз положителни, че да слагат международни върхове.

Ето пет от най-любопитните международни върхове, свързани с пъзели, записани в „ Книгата за върховете на Гинес “.

Най-голямата сбирка от пъзели

Рекорда за най-голяма в света държи Луиза Фигейредо от Бразилия. Тя стартира да събира пъзели още през 1967 година През 2010 година доближава първия си връх – с 238 пъзела, а по-късно сама го счупва не един, а цели два пъти – през 2012 година, когато към този момент има 502 пъзела, и през 2017 година, когато броят на кутиите в сбирката ѝ е към този момент 1 047.

Пъзелът с максимален размер

Най-големият пъзел в света покрива повърхност от цели 6 122,68 кв. м. Той е спретнат на покрива на постройка в Дубай на 7 юли 2018 година Не е учудващо, че съдържа 12 320 елементи.

Пъзелът с най-вече елементи
 g
Ако си мислите, че 1 000 елементи са доста за нареждане, представете си пъзел от 551 232 елементи. Точно толкоз съдържа пъзелът с най-вече елементи в света, който беше спретнат през 2011 година на стадион „ Фу То “ в град Хо Ши Мин, Виетнам. На него е изобразен лотосов цвят с шест венчелистчета, които символизират шестте области на познанието в метода Mind Map.

За да свършат цялата работа, са се потрудили 1 600 студенти от Икономическия университет в града. Те първо са разделили частите на 3 132 секции, всяка от които е съдържала по 176 елементи, а по-късно са ги сглобили в великански пъзел. Подреждането им е лишило 17 часа работа, а крайният размер на пъзела е бил 14,85 x 23,20 м.

Най-бързото нареждане на пъзел от 1 000 елементи

По време на Британския шампионат по редене на пъзели през 2020 година участниците имат за задача да подредят пъзел с картината London Calling, създаден от Gibsons Games. Най-бързият играч –  Сара Милс, слага и международен връх по скоростно разпореждане на пъзел от 1 000 елементи. Тя съумява да се оправи с него за време от 1 час и 40 минути. Това означа, че на всеки 6 секунди е слагала по едно парче на мястото му!
 g
Най-големият пъзел, спретнат под вода

Ако нормалното нареждане на пъзел ви се коства мъчно, представете си какво би било да се справяте с това предизвикателство под вода! Е, в „ Книгата за върховете на Гинес “ има и подобен международен връх. Той е подложен на 2 декември 2013 година, още веднъж в Дубай, освен това от група фенове на пъзели, които работят в дубайската полиция. Те съумяват да наредят под вода пъзел от цели 168 кв. м.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР