Казват, че преходът се е осъществил, когато е извършена смяната

...
Казват, че преходът се е осъществил, когато е извършена смяната
Коментари Харесай

Изборът на Гешев - завръщане в миналото

Казват, че преходът се е осъществил, когато е осъществена промяната на собствеността от държавна в частна. Теоретично е по този начин. Но капитализмът и демокрацията имат и други стълбове, които би трябвало да подсигуряват законовото битие на частната благосъстоятелност и нейната цялост. Това не се случи.
Немалка част от държавната благосъстоятелност, наложително превърната в такава в края на 40-те години, мина в ръцете на хора, изповядвали до този миг комунистическата идеология. Това изкриви демократичните опити по нашите земи до хилавост.

Основа на всяка народна власт, от Платон през Ницше до наши дни, са гражданските права на всеки човек, както и върховенството на закона, което да ги подсигурява. Да виждате тук такива? Говори се за тях, твърди се, че се съблюдават, само че това е измама. Печели се въздействие и благосъстояние посредством илюзия на обществото.

Тази матрица се ползва навсякъде, тъй като притежателите на властта я желаят за себе си Forever, навсегда, вечно. Готови са на канибализъм, с цел да я запазят. Затова прокуратурата и основният прокурор са им толкоз значими. Един кардинален и самоуверен обвинител би им объркал схемите и сметките. Трябва им някой, който да ги пази и брани.

Не е загадка, че социализмът е бил в мозъчна гибел още в средата на 80-те години на предишния век. Съветският началник Юри Андропов – някогашен началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), - е усетил наближаващия край, по тази причина издиктувал на младия тогава Михаил Горбачов, какво да направи със Съветската империя през идващите десетилетия (Калин Тодоров в книгата си „ Зад завесата на прехода “ разказва проекта „ Умряла лисица “, който е планувал и начертал неуспеха на социализма и годините на прехода.). Андрей Луканов и Петър Младенов, които смениха Тодор Живков в управлението на страната и Българска комунистическа партия, преименувайки я на Българска социалистическа партия, ползват точно модела, посочен от Андропов и осъществен – неразбираемо в каква степен, - от Горбачов. За разлика от Чехия, Полша, Унгария, Германска демократична република и Словакия, където бе общопризнат западния модел на домократизиране, у нас внесоха някаква субстанция сред първи проблясъци на народна власт и пазарна стопанска система в изискванията на мощно развита проведена престъпност. Колаборация сред хора от тайните служби, партийния хайлайф и силови формирования. Схемата е: незаконен мозъчен концерн + проведена престъпност = превзета страна . Контролът на подобен артикул се реализира от задкулисието посредством подвластен управнически уред.

И тъй като бизнесът, който се управлява от назначени фрагменти на задкулисието, не може да създаде и завоюва нужните на елита милиони и милиарди, се прибягва още веднъж до постсъветския модел – източване на бюджетните средства посредством публични поръчки и други начини. Така се раждат олигарсите, които в случай че слушкат, прокуратурата ги пази, а в случай че не се регистрират съгласно упованието, същата прокуратура ги арестува по линия на „ битката с корупцията “.

За да се възпроизвежда тази система, се сътвориха разнообразни и объркващи теории за прехода, катализират се разногласия „ социализъм или народна власт “, в НАТО и Европейски Съюз или в евразийския план на Кремъл и прочие Целта е да се отклони вниманието от мафиотизирането на цели браншове и територии.

В такава обстановка ролята на основния прокурор става решаваща - отново по модела на съветската прокуратура и нейния военизиран началник Юрий Чайка, непосредствен другар на Сотир Цацаров и Иван Гешев. Освен че би трябвало да прикрие следите на доста закононарушения, той – основният прокурор, - би трябвало да обезпечи успокоение за доограбването на каквото има за плячкосване.

Затова изборът на Иван Гешев е толкоз значим. От него зависи дали страната ще се развива по сталински модел или по цивилизационен. И това не са пресилени изречения, а животът, който живеем

Може да има въпросителни и полемики към процедурата по избора на Гешев, по точките и алинеите, само че в действителност страшното е в избора на личността. Когато тя е посочена – по доста дълбоки подозрения и косвени доказателства, - от задкулисието, това няма по какъв начин да не буди опасения, че върховенството на закона ще е единствено девиз. В действителния живот прокуратурата ще продължи да бъде инструмент за запазване на статуквото и премахване на несъгласните с модела на мафиотизиране на страната - моделът #Кой, олицетворван от Делян Пеевски. Пеевски, който Иван Гешев не е забелязал на никое място в десетките хиляди страници по делото „ КТБ “, само че който е придобил над 500 милиона лв. от същата банка. Дори единствено този абсурд е задоволителен Гешев освен да не бъде отпред на държавното обвиняване, само че и самичък да е обект на инспекция и следствие. Защото е логически въпросът: Каква е цената на такова затваряне на очите?...

Напоследък едно необичайно мнение си проправя път в общественото пространство: Да дадем късмет на Гешев, с цел да забележим какво ще направи. Шанс за седем години? И в случай че през това време се случат неприятни неща? Наистина ли тези хора считат, че толкоз време е без значение за човешкия живот? А кой и какъв късмет имат десетките упрекнати от прокуратурата в противозаконни действия, единствено тъй като имат друга позиция за ръководството и дейностите на институциите у нас? Може би да бъдат смазани, набутани в занданите или години наред да живеят с висящи обвинявания и каузи, а имуществото и парите им да бъдат запорирани и отнемани? Защото тъкмо това се случва сега.

Изборът бил работа на Висш съдебен съвет, считат някои. Не, не е правилно. Гражданското мнение е най-важно. То е решаващо за избора на президент, на депутати, кметове и прочие Колкото и изборите да са манипулирани и купени, въпреки всичко с гласа си можем да променим нещата, в случай че в действителност желаеме и имаме сила и съвест да го създадем. Защо мнението на хората да няма значение при избора на основен прокурор?

И в действителност ли Гешев и членовете на Висш съдебен съвет се радват на лицата, които показват поддръжка за техните дейности? Наистина ли?

Защото в случай че е по този начин – жална ни майка.

Огнян Стефанов

П.П. На мен тази позиция от няколко години ми " обезпечава " нови и нови обвинявания от прокуратурата, дълги и подредени инспекции от Национална агенция за приходите, правосъдни каузи, запориране на имуществото и сметките от КПКОНПИ, закани, предизвестия, ограничавания на рекламите в уеб страницата и прочие Страдат също околните и сътрудниците ми. Знам, че такава е цената на персоналното мнение в България, на свободното слово и сериозното мислене и я заплащам - не по избор. Сигурно ще измислят още неща, с цел да продължат преследването. Но аз оставам с убеждението: Гешев е мечтаният избор на задкулисието. Той не ни убеди в противоположното и даже го удостовери. Гешев знае това и го желае непременно. Това е ужасно.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР