Казват, че на всяка жена. Не случайно той е един

...
Казват, че на всяка жена. Не случайно той е един
Коментари Харесай

Бижутата, които всяка жена би иска да ѝ подарят


Казват, че на всяка жена. Не инцидентно той е един от най-желаните дарове. А в случай че бижуто има история, то става в действителност скъпо.

За емблематичния елмаз Кохинор (Koh-i-Noor) се заприказва по време на погребението на Елизабет II, тъй като той е акцент от десетилетия. Наскоро Ким Кардашиян притегли вниманието на пресата със закупеното от нея разпятие, носено от принцеса Даяна. Разпятието коства към 163 800 английски лири, а американската реалити звезда има и часовника Cartier Tank на Джаки Кенеди.

„ Значимото минало може да добави голяма стойност към едно украшение, още повече, в случай че предходният притежател е бил извънредно известен и е основал - като да вземем за пример принцеса Маргарет или Елизабет Тейлър “, споделя пред Би Би Си кураторът на бижутата в лондонския V&A Хелън Моулсуърт.

Тя прибавя, че всяко украшение е скъпо на първо място – уникалност, генезис, хармония, красива направа, дизайн и бранд (марка).

Прокълнатият черен орловски елмаз

Снимка: bTV/Getty Images


Черните кристални диаманти са забележителни сами по себе си, само че Орлов (наречен още Око на Брахма) е в действителност неповторим. Той има формата на възглавничка с изразителен нюанс на метал и смразяваща костите легенда. Освен това диамантът е може би най-редкият от този тип.

Историята споделя, че истинският (необработен) елмаз Орлов е бил със забележителните 195 карата. Той бил откраднат през XIX век от скулптура на индуския господ Брахма, намираща се в светилище в Индия. Според легендата диамантът е п, а трима от идващите му притежатели се самоубиват - съветската принцеса Надя Вигин-Орлов, един от нейните родственици, както и търговецът на диаманти, който го е внесъл в Съединените щати.

Неотдавнашните научни проучвания обаче сложиха под подозрение тази ранна история, като специалистите считат, че е малко евентуално диамантът въобще да произлиза от Индия. Освен това те се съмняват в съществуването на принцеса Надя Вигин-Орлов. Това, което се знае обаче, е, че диамантът в последна сметка е, с цел да образува три обособени скъпоценни камъка с вярата да се скапе проклятието.

Диамантът Кохинор в короната на Елизабет II

Снимка: bTV/Getty Images


Кохинор е един от най-големите шлифовани диаманти в света - 105,6-каратовият кристал е и един от най-противоречивите измежду бижутата на Британската корона. Първоначално се смяташе, че е придобит в средновековна Южна Индия. Писменият генезис на диаманта, когато е украсявал инкрустирания със скъпоценни камъни престол на монголския държател Шах Джахан.

През 1739 година тронът е ограбен от персийския държател Надер Шан по време на нахлуването му в Делхи. Диамантът е отвеян в сегашен Афганистан. Според списание Smithsonian по-късно камъкът „ минава през ръцете на разнообразни владетели, “, преди да се появи още веднъж в Индия. Той става благосъстоятелност на сикхския държател Ранджит Сингх през 1813 година

Британската Източноиндийска компания, която по това време е в разгара на колонизирането на части от Азия, открива диаманта и претендират за благосъстоятелност върху него през 1849 година След това го подаряват на кралица Виктория. Камъкът в началото е бил осмиван. Впоследствие обаче е модифициран и гладък, измежду клюки, че носи проклинание. В момента украсява короната на починалата кралица-майка Елизабет II.

Диамантът „ Закуска в Тифани “

Снимка: bTV/Getty Images


Той е закупен от създателя на Tiffany&Co Чарлз Люис Тифани някъде към 1870 година, само че става прочут с помощта на актрисата Одри Хепбърн. Тя носи това украшение по време на фотоси на кино лентата от 1961 година „ Закуска в Тифани “. Скъпоценният камък от 128,54 карата е бил до момента – с изключение на на шията на Одри Хепбърн (като част от огърлица Ribbon Rosette), той е бил носен и от Мери Уайтхаус, Лейди Гага и Бионсе.

За жал обаче и този неповторим жълт елмаз, по този начин мечтан от милиони дами по света, също има проблематично минало. Той е открит през 1877 година в южноафриканската мина Кимбърли, където са били. Поради тази причина в колонка от 2021 година за Washington Post писателката Карън Атия го назовава „ кървясъл елмаз “.

Тиарата с диаманти на кралица Виктория

Снимка: bTV/Getty Images


Едно от най-символичните бижута в фамозната сбирка на V&A е това, което Хелън Моулсуърт разказва като „ красива тиара със сапфири и диаманти, проектирано особено от принц Албърт през 1840 година “ - годината на техния брак.

Бижуто е направено от фамозни за времето си майстори в Лондон и остава едно от най-ценните притежания на Виктория през целия й живот. „ към кокчето си, а като вдовица - върху шапката си. Това за нея беше метод да покаже любовта си към Албърт “, изяснява Моулсуърт.

Сапфирите са част от скъпоценните камъни, които са на респект в кралското семейство. Това съгласно специалистите се следи и при годежния пръстен на Даяна. „ Те символизират, също така са знак на доверието, което е значима част от идеалния брак “, споделя още Моулсуърт.

В последна сметка всяко украшение има закодирано обръщение, което съгласно специалистите, без значение на неговата цена.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР