Казутака Ниджима е отговорен за подаряването на къщи край Токио.

...
Казутака Ниджима е отговорен за подаряването на къщи край Токио.
Коментари Харесай

Град в третата най-мощна икономика подарява къщи. Но никой не ги иска

Казутака Ниджима е виновен за подаряването на къщи край Токио. Задачата изобщо не е толкоз лесна, колкото звучи, написа The Wall Street Journal. Ниджима работи за планинския град Окутама, чиято повърхност е към една десета от тази на Токио. Жителите обаче са едвам 5 100, на половина, в сравнение с са били 70-те години на предишния век.

От централно Токио пътят е най-малко два часа с автомобил. И от вида градове, в които диви мечки прекатурват кофи за отпадък. Освен общината и болничното заведение, както и няколко туристически места, работните места там съвсем отсъстват.

Преди четири години управляващите в Окутама вземат решение да оферират безвъзмездни къщи, с цел да привлекат нови поданици. Те дават обещание няколко години, в които общината ще помогне с налога върху парцела, а по-късно ще трансферира безплатно къщата.

Десетки хора са дарили къщи на общината - нормално наследници, които нямат какво да вършат със старите къщи на родителите си и не могат да ги продадат на пазар, в който купувачите избират ново строителство.

Засега единствено седем фамилии са приели предлагането и са се нанесли в градчето. Едно семейство с възпитаник подписали за остаряла дървена къща, само че в последна сметка се отказали, откакто решили, че учебното заведение на техния наследник е прекомерно надалеч.

" Бихме желали да намерим нови съграждани допустимо най-скоро, само че постоянно хората откриват, че действителността тук е по-различна от това, което са си представяли ", споделя Ниджима.

Развитите страни по света са изправени пред два сюжета: в единия има прекомерно малко поданици и прекалено много жилища, а в другия е тъкмо противоположното. Докато хората се тълпят в градове като Сан Франциско, Лондон и Токио - постоянно създавайки големи проблеми за междинната класа, която желае да си откри жилище - местата, които са надалеч от тези метрополиси страдат от остатък на жилища.

През 2018 година в Япония е имало 8,46 милиона свободни жилища, или към 13,6 % от общия им брой в страната. За съпоставяне, в Съединени американски щати те са към 12%. Страната обаче употребява по-различно определение и включва даже жилища, които са били празни са къс интервал от време.

Изследователският институт Nomura чака в Япония делът на празните жилища да се повиши до една трета до 2033 година поради спада на броя на популацията.

В Европа най-скорошното проучване, което е от далечната 2011 година, открива, че в страни като Италия и Испания към 20% от жилищата са празни. И въпреки някои от тях да са ваканционни парцели, доста други са в западащи места като Окутама. Тази година град в Сицилия стартира да продава къщи за едно евро.

Но както Окутама схваща, даже безплатните къщи не са задоволителни. Ако градът бе на един час по-близо до центъра на Токио, парцелите щяха да костват стотици хиляди долари. А сега те може би костват по-малко от нула - поради разноските за налози и поддръжка.

Зад свободните парцели стои и застаряващо население. Половината от популацията в града е на възраст на 65 години. А всяка година смъртността е надалеч по-висока от раждаемостта. Проблем се оказва и законодателството в страната, съгласно което наследниците, които разрушат къща, по-късно заплащат по-висок налог върху земята.

А и самите японци не харесват остарели къщи. Едва 15% от покупко-продажбите с жилища в страната са за остаряло строителство. В Съединени американски щати този дял е 80%. Така, макар остатъка от свободни домове, съвсем един милион нови жилища се строят всяка година - постоянно с концепцията, че те ще бъдат съборени след 40 години.

Досега Окутама ограничаваше предлагането си единствено до фамилии с деца, само че и това се трансформира. Ниджима споделя, че градът може да одобри и по-възрастни хора без деца, както и чужденци.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР