Казусът с отказа на районната избирателна комисия (РИК) в Стара

...
Казусът с отказа на районната избирателна комисия (РИК) в Стара
Коментари Харесай

Електронният подпис не е подпис: как ЦИК изхвърли "Демократична България" от изборите в Стара Загора

Казусът с отхвърли на районната изборна комисия (РИК) в Стара Загора да записва депутатската листа на " Демократична България " поради внасянето на документите посредством електронен автограф заплашва да спре присъединяване на обединяването в още седем района. Днес ЦИК удостовери решението за отхвърли на районната комисия и одобри предлагането на Красимир Ципов от ГЕРБ да извърши инспекция на регистрацията на листите на обединяването и в останалите райони. А, в случай че се съди по реакцията на " Демократична България " след оповестяването на решението на централния избирателен орган, може да се окаже, че сходен проблем има и в още седем региона.

Решението на ЦИК ще бъде обжалвано във Върховния административен съд, само че в случай че той го удостовери, последователите на " Демократична България " в Стара Загора (и вероятно други райони, в случай че се открие сходен проблем) няма да могат да гласоподават за желаната от тях партия.
Какъв е казусът
Казусът породи поради документите за регистрация на " Демократична България " и неналичието на собственоръчно подписано пълномощие от представляващите обединяването Христо Иванов и Атанас Атанасов. Според решението на РИК-Стара Загора вносителите на документите за регистрация Атанас Славов (водач на листата в региона) и Магдалена Овчарова ги внасят в комисията в 16.15 часа на 12 октомври, малко преди крайния период, който беше 17 часа на същия ден. При предаването на документите от РИК открили, че те не са подписани собственоръчно от съпредседателите на обединяването Христо Иванов и Атанас Атанасов, както изисква Изборният кодекс, а вместо това е била сложена сигнатура, визуализираща електронен автограф. От комисията поискали ръчно подписани документи и такива били получени след 17 часа от електронната поща на някогашния народен представител от обединяването Надежда Йорданова. Комисията обаче не го приема с аргумента, че мейлът, от който са изпратени документите не попада измежду посочените от " Демократична България " адреси за преписка.

Била предоставена и флаш памет с качените на нея документи. От РИК изясняват в решението си и с това, че са поканили Атанас Славов да завери показаните бумаги като правилни с оригиналите им, само че той отказал с аргумента, че такава легализация не е нужна. Така се стига до решението на РИК-Стара Загора, с което се отхвърля регистрацията на листата.
Отговорът на " Демократична България "
Пред " Капитал " Надежда Йорданова сподели, че в Изборния кодекс няма условие листите да бъдат импортирани на хартия. " Има експлицитна наредба на Закона за електронните удостоверителни услуги, че когато един документ е в електронна форма, се смята за спазена писмената форма. В същия този закон по отношение на квалифицирания електронен автограф (КЕП) се препраща към европейски правилник, в който категорично се показва, че КЕП е равносилен на саморъчния автограф. Така че когато организираме и организираме избори, би трябвало да прилагаме цялото настоящо законодателство, а освен елементи от него. Така да вземем за пример, в Изборния кодекс няма и формулировка кой е български жител и кое лице е с висше обучение, само че това не пречи в изборния развой да се ползват съответните закони, които уреждат тази материя ", уточни тя.
Атанас Славов беше народен представител от Стара Загора в предходния парламент и за тези избори е подложен още веднъж отпред на листата на " Демократична България " в района Фотограф: Юлия Лазарова
Атанас Славов изясни пред " Капитал ", че в претекстовете за решението на РИК-Стара Загора има грешки. " В него има намерено погрешни изказвания. Не съм получавал от комисията инструкции да заверя с " правилно с оригинала " пълномощното. От нас беше поискано да се свържем със съпредседателите на " Демократична България ", които да подпишат на хартия с химикал ново пълномощие, което да се сканира и да се изпрати по имейл. Аз отхвърлих да направя това, тъй като то обезсмисля самата електронна идентификация. Освен това сканирано копие, изпратено по имейл няма никаква доказателствена мощ ", сподели Славов. По думите му изказванието на РИК, че флашката с документите е била дадена в 18 часа, също не е правилно.

" Тогава беше третият ни опит при положение, че нищо не са свалили от тази флашка. Тя беше показана с документите още при внасянето им ", добави той.
Какво реши ЦИК
" Демократична България " незабавно апелира пред ЦИК решението на РИК-Стара Загора, само че изборната комисия удостовери отхвърли в четвъртък. Членовете на висшия избирателен орган не одобриха причините на обединяването, че документите, заверени посредством електронен автограф са годни според наредбите на Закона за електронния документ и регламента на Европейски Съюз. " ЦИК смята, че в специфичния закон - Изборния кодекс, категорично се уреждат случаите, в които е налице опция за прилагане на електронен автограф. В този смисъл верни и законосъобразни са изводите, че без значение каква ще е квалифицираната писмена форма, дали тя ще е форма за доказване, или електронен автограф за заменяне на документално волеизявление, или ще замества нотариалната форма, в тази ситуация законодателят не дава такава опция на заявителя, а от своя страна заявителят няма друга опция отвън уредената процедура, с оглед публичните връзки, които се уреждат в тази ситуация и характера на правните правила, използвани в съответната публичноправна сфера. ", се споделя в решението на ЦИК.

Жалбата на " Демократична България " беше отхвърлена от болшинството членове на ЦИК. Против бяха единствено Цветозар Томов и Любомир Георгиев, които са от квотата на обединяването в изборния орган. Пред " Капитал " Томов отхвърли да разяснява решението, тъй като е и представител на ЦИК, само че го назова " безсрамие ". " Не одобрявам това решение и считам, че отхвърли за регистрация поради електронен автограф е безсрамие ", сподели той.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазар на труда 2 Банки и финанси 3 Право 1 Банки и финанси 2 Право 3 Право 1 Банки и финанси 2 Пазар на труда 3 Право
Освен че потвърдиха отхвърли за регистрация на листата на " Демократична България " в Стара Загора, изборните комисари взеха решение да се направи инспекция във всички районни комисии дали има осъществена регистрация на листи по този метод. Предложението беше направено от Красимир Ципов, който е член на комисията от квотата на ГЕРБ и подкрено от сътрудниците му с изключение още веднъж на Томов и Георгиев.

Обединението може да апелира решение на ЦИК пред Върховния административен съд в тридневен период.
Демократична България: Това е посягане над демокрацията
След решението на ЦИК от " Демократична България " незабавно реагираха като изпратиха позиция до медиите, в която го дефинираха като " посягане над демокрацията ". От него стана ясно и, че документите за регистрация на листите на обединяването в още седем района са импортирани посредством електронен автограф.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР