Казусът с журналиста Росен Босев е прецедент в последните години

...
Казусът с журналиста Росен Босев е прецедент в последните години
Коментари Харесай

АЕЖ към ЕК: Случаят с журналиста Росен Босев да влезе в следващия мониторингов доклад


Казусът с журналиста Росен Босев е казус в последните години и не трябва да бъде отминаван. Това съобщи пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските публицисти в България.

Асоциацията излезе с позиция по неоправдателна присъда против журналиста от в. „ Капитал “ Росен Босев. Тя е постановена след дело, което заведе против него някогашният началник на Комисията за финансов контрол и сегашен шеф на Банката за развиване Стоян Мавродиев. То е във връзка изявления на Босев и негови изявления в медиите и поради накърнен авторитет. Журналистът беше наказан на санкция от 1000 лева по наказателното дело. Делото е финализирано в Софийски градски съд от арбитър, за който Росен Босев е писал за метода, по който правораздава – арбитър Петя Крънчева. Босев е изискал нейния отказ, само че тя е отказала. Подобни каузи Стоян Мавродиев е завел против още двама публицисти, като те са били оправдани.

Радев акцентира в предаването „ Преди всички “, че доста интернационалните организации са разгласили информация за присъдата и това няма да спре:

„ Присъдата и целият развой са доказателство за корист – за това по какъв начин един държавен чиновник или представители на страната могат да се саморазправят с публицист. Съдебният състав е стимулирал решението си с процедура на Върховния съд от 1972 година по дело за клюка в писмо до ръководителя на окръжния комитет на партията. Можете да сметнете какъв брой години обратно ни връща сходно решение “.

Босев е наказан по отношение на негов коментар за банкрута на КТБ, акцентира Иван Радев и добави, че тогава КФН е наложила рекордни наказания на медии за откриване на условия към банкрута на банката. Тогава декларирахме, че това е принуда и съдът анулира наложените наказания, напомни той.

Асоциацията на европейските публицисти ще изиска от Европейска комисия този случай да бъде коментиран в Механизма за съдействие и инспекция.

„ В моменти, когато се сменя собствеността в България, сме се нагледали на доста неприятни обстановки за публицистите, тъй като нашият труд не е предпазен “, разяснява Иван Радев и във връзка на промяната на собствеността в Нова телевизия.

Днес е денят, в който се отдава респект на починалите поради работата си публицисти, напомня национаалното радио.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР