Казусът с изложбата с фалшификати продължава да се заплита. Собственикът

...
Казусът с изложбата с фалшификати продължава да се заплита. Собственикът
Коментари Харесай

Проговори собственикът на фалшивите картини от скандалната изложба в "Структура"

Казусът с изложбата с имитации продължава да се заплита. Собственикът на платната изясни, че е бил сигурен, че има творба на Сирак Скитник, а не копие от корица на Кама Сутра. Това, дружно с още най-малко 10 творби в експозицията се оказаха имитации и бяха свалени от галерията, оповестява Нова телевизия.

„ Аз съм буен колекционер. Това е нещото, на които разчитат всички измамници. Картините изглеждаха безусловно достоверно – бяха подписани с доста близки до истината подписи на създателите, имаше и печати на две издателства. Смятах, че това са сигнали за автентичност”. Това разяснява притежателят на сбирката Николай Неделчев.

По думите му в България няма средства, с които могат да бъдат тествани сходни картини. „ Някой е желал да ме дискредитира. Надявам се прокуратурата и проверяващите органи да стигнат до края”, сподели още Неделчев.

„ Не можем да приказваме за казус, знаете че това не е казус. Преди месец имаше голям брой репортажи за картините на Майстора. Знаете преди този момент още какъв брой репортажи има за откраднати картини на Никола Танев, Илия Петров, Ставри Калинов и други”, разяснява Вежди Рашидов, ръководител на Комисията по културата и медиите в Народно събрание.

„ Проблемът не е дали казусът е казус или не. Проблемът е,че това се случва умерено и безнаказано. И продължава да се случва, тъй като на никое място никой не санкционира никого и законът не се изпълнява”, сподели още той.

„ Тук не става въпрос за някаква картинка или за индивидуален случай. Става въпрос за срив на пазара на изкуството. В една страна, която няма средства да развива културата си. В една страна, в която са ударени и колекционерите със боязън от ментета, бълваме по 80 дипломирани създатели в Академията. Това е специалност, кой ще ги изхрани тези хора?”, разяснява Рашидов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР