Казусът около избора на предеседател на Народното събрание продължава да

...
Казусът около избора на предеседател на Народното събрание продължава да
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не могат да се разберат за председателя на НС

Казусът към избора на предеседател на Народното събрание продължава да спъва договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Днес представители на двете обединения още веднъж се събраха, с цел да беседват за законодателните цели на Народното събрание. Но защото не могат да се схванат по какъв метод да изберат шефа на Народното събрание, тези договаряния към този момент наподобяват неособено смислени - без ръководител събранието не може да стартира работа и да приема закони.

Препъникамъкът е концепцията на ПП-ДБ ръководителят да бъде избиран на ротационен принцип - другояче казано, да се сменя на избран интервал на време, по-точно, на всеки два месеца. " Има връзка сред законодателната стратегия и концепцията за ротацията на Народното събрание. Там също това, което сме разискали, е ръководителят на Народното събрание и ръководителят на правната комисия да бъдат от другите политически обединения. Така ще има координиране на това, което става в комисията, с това, което взема решение Народното събрание. Така че ротацията е концепция да се работи на оптимални обороти, без да има някъде закъснение ", изясни през днешния ден Николай Денков, цитиран от БНР. Той води договарянията от страна на ПП-ДБ.

Герберите, както преди, по този начин и в този момент, не утвърждават сходно предложение и упорстват, че като първа политическа мощ, те би трябвало да излъчат ръководителя. " Нищо не се е трансформирало от през вчерашния ден ", разяснява сбито проблема Росен Желязков, който оглавява преговорния екип на ГЕРБ-СДС. Съпартиецът му Томислав Дончев ироничн добави: " Непоносима е мисълта за тридневна работна седмица. Затова сме тук. "

И двете обединения отхвърлят да дадат детайлности за диалозите си, като се базират на нуждата да уточнят между тях детайлите. Във всеки случай, някакъв съответен резултат следва да се реализира през днешния ден, защото на следващия ден Народното събрание ще направи нов опит да стартира работа. Миналата седмица събранието не свърши нищо, тъкмо тъй като няма ръководител.

Днес се очакваше ГЕРБ-СДС да организира среща с " Възраждане ". От националистическата партия обаче оповестиха, че диалогът се отсрочва за на следващия ден. Вчера работни групи на двете обединения обсъждаха съдебната промяна и присъединението на България към Еврозоната и Шенгенското пространство. 

На срещата в понеделник не са водени диалози за сформиране на кабинет. " Аз персонално не бих преглътнала държавно управление с ГЕРБ, мисля, че и доста от моите сътрудници не биха. Такова е настроението в бургаската организация, откъдето аз пристигам ", съобщи Даниела Божинова, народен представител от ПП-ДБ, пред БНР. И добави, че през днешния ден в парламентарната група на ПП-ДБ чакат да схванат резултатите от договарянията с ГЕРБ-СДС.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР