Казимеш Пуласки може да се смята за един от най-опасните

...
Казимеш Пуласки може да се смята за един от най-опасните
Коментари Харесай

Казимеш Пуласки е един от 7-те чужденци с роля в американската история

Казимеш Пуласки може да се счита за един от най-опасните бойци, против които човек може да се изправи. По време на своята дейна кариера, Казимеш може да се счита за една от главната причина да се стигне до американска народна власт. Полският граф е прочут със своята обич към коняка и влизането в борби. Пуласки постоянно не знае по кое време да спре или да приключи едно стълкновение и да одобри провалянето.

Макар и генералът постоянно да губи човешки капитал, ужасът в сърцето на съперника и ясното посланиче, че този граф ще се бие до последния човек. Като аристократ, този човек не може да одобри заповеди от човек, който не е европейски аристократ. Ето за какво и по време на американската гражданска война не служи на никой и избира да командва своя лична дивизия. Има случаи, в които Казимеш непосредствено влиза в спорове с Джордж Вашингтон и доста постоянно му споделя, че откакто не е бил рицар с благородно родословие, може да напусне бойното поле.

Пуласки може да се счита за един от най-хубавите бойци на бойното поле и за един живот се бори против руснаци, германци и червени мундири. Запазена марка на фронта е да поведе армията си на кон с меч. През живота си е нападал артилерийски позиции, спасявал е няколко пъти Вашингтон и даже съумява да се запознае с Бенджамин Франклин. Граф Пуласки в никакъв случай не е приказвал британски, знаел е няколко  думи, само че единствено толкоз. Безразсъдната тактика в действителност дава резултат и носи победи, само че този войник ще приключи своята кариера с пряк удар от артилерия в лицето.

Най-вероятно това е бил желания способ да напусне този свят, само че дано обърнем внимание на Казимеш и неговата татковина. По това време Полша се счита за една от доста мощните и рискови армии в Европа. Не един път са се срещна с османските турци на бойното поле. Полша би трябвало да служи като протекторат на Русия, до момента в който полските водачи би трябвало да се избират непосредствено от царя. На фона на всичко това, полският парламент е длъжен без гласоподаване да приема всяко едно искане на Руската империя.

По това време граф Пуласки въобще не е на мнение, че би трябвало да се преценява с непознатото мнение. Събира огромен брой от аристокрацията и стартира да ги приготвя за война. Дават се уроци по пукотевица, упражняват се военни маневри. Самият граф е почнал да се образова във военното дело още от 8-ггодишна възраст и имал задоволително знания. През 1763 година на 15-годишна възраст Пуласки, неговият татко и братята му, съпроводени от още 300 благородника, бързо ще съберат войска и въстават против съветския цар. Желанието им е да спре съветската робия и по всичко проличава, че ще се извърши тъкмо това предпочитание.

Още с първите борби, руснаците съумяват да заловят Казимеш и го хвърлят в пандиза. Обещават да върнат свободата, в случай че публично откаже повече да влиза в пердах с тях. Графът е склонен, само че няма да извърши обещанието си. Веднага по-късно се връща назад при бунтовниците и ще продължи да удря съветски гарнизони, защитни линии и най-различни хранилища с хранителни запаси. В продължение на 10 години, Пуласки ще продължи да се бори с руснаците. Ще влиза в открита борба, постоянно ще предлага и партизански придвижвания. През 1768 година е разгласен за пълководец на революцията. Негова концепция е да нападне Краков през нощта. Староконстантинов също пада като допустима позиция.

В тези борби бащата и братята на рубрика ще паднат на фронта. Кралят на Австрия също вижда опция да разшири своята територия, както и прусите, които постоянно са желали да грабят по образеца на руснаците. Пуласки атакува всички и когато и да е, само че откакто няма победи, кралят на Полша ще отнеме благородническата купа и земя. Командирът ще избяга в Османската империя и ще се включи в редиците на османската войска, изпълнявайки 3-месечната акция против руснаците в Крим.

За страдание не може да си открие друга войска или полк, в който да може да се бори. Графът се мести в Париж и ще бъде хвърлен в пандиза за задължения. Веднага след неговото избавление е поканен на двубой от Бенджамин  Франклин. Пуласки бързо разкрил новото си амплоа и получава командването на конница. По това време американците към този момент доста искали  да бъдат самостоятелни и Беднжамин трябвало да откри всички читави съветски бойци. Първата борба с англичаните ще докара до разбиването на американските линии и бягството на Вашингтон с войска от 30 души, която да го защищити.

През цялото време графът се бори със своята бойна полска униформа. При един ръкопашен пердах ще бъде ранен, само че ще помогне за извеждането за повторно на Вашингтон от бойното поле. Графът е награден за масон и е един от формалните командири на цялата конница в Съединени американски щати. Генерал Пуласки написа справочник за американската конница и по-късно показва по какъв начин тъкмо би трябвало да се движи, употребявайки тактика, тренировки и организация. Всичко научено е напълно от опита с Полската конница. До през днешния ден някои от тактиките на поляка не престават да се употребяват като придвижвания. Ето за какво и самият той продължава да бъде татко на американската конница.

В идващите месеци той ще продължава да се потвърждава като машина  за ликвидиране. Никой не знае какъв брой червени мундира е съумял да смъкна от гърбовете на съперника. В някои от огромните борби, той ще бъде спасителят. В един миг Вашингтон ще предложи на пполяка да не излиза толкова  постоянно в борба, въпреки всичко по този начин се излага на риск. Тази засегнатост е толкоз тежка, че Казимеш публично подава оставка.

Кандидатства за позиция в конгреса, където ще може да води войска от наемници, определени персонално от него. Официално се твърди, че конгресът би трябвало да ги държи под надзор, само че нищо такова не се случва. Легионът на Пуласки има 6 роти от конница и пехота. Успява да рекрутира даже английски дезертьори, ирландски, немски, полски и френски наемници. Поради високият интерес към неговата дивизия, съумява да си издейства даже финансиране.

Последната офанзива на поляка е през 1778 година в борбата за отбраната на Савана, Джорджия. Няколко пъти разузнавачите споделят, че съперника има численото предимство, само че това въобще не може да спре графът/масон. Не вижда опция да се съобщи и взема решение да се трансформира в страдалец, хвърляйки всички сили против съперника. Никой до този миг не е съумял да види сходна психо офанзива. Най-вероятно упованията са в действителност прекомерно смели, само че точната артилеерия съумява да го убие на място на 34-годишна възраст.

И до през днешния ден има историци, които считат, че графът не е бил изключително добър пълководец и няма нито една причислена заслуга от негова страна. Проблемът е, че в цялостен Илинойс се кръщават редица мостове, две автомагистрали, полски военен транспортен съд, няколко американски бойни кораба, Стар Трек даже слага ггерой на негово име. Полякът продължава да бъде един от 7-те най-важните хора в американската история, било то и чужденец. През Студената война ще открием, че една от атомните подводници – USS Pulaski ще носи точно загатна от една друга война и сраженията с руснаците.  

За него споделят, че умира като воин, освен това на няколко страни и като максимален зложелател на царете в историята.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР