Казанлък. За последните седем години в различни формати е обсъждана

...
Казанлък. За последните седем години в различни формати е обсъждана
Коментари Харесай

Кметът на Казанлък Галина Стоянова: Трябва да има регламент за розопроизводството, трябва да има защита за българската маслодайна роза

Казанлък. За последните седем години в разнообразни формати е обсъждана нуждата от закон за маслодайната роза, като в някои от тях са участвали и министри на земеделието, сподели кметът на Казанлък Галина Стоянова, която взе присъединяване в разискването на Проект на Закон за маслодайната роза, търговията и продажбата на розов цвят и на получените артикули, което се състоя в Института по розата. Това съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . Стоянова разясни, че през годните Общината е инициирала голям брой срещи с розопроизводителите и розопреработвателите, имало е и „ за “, и „ срещу “ основаването на подобен закон, само че това към, което постоянно са се обединявали всички в тези срещи е, че би трябвало да има правилник за розопроизводството, би трябвало да има отбрана за българската маслодайна роза. В този смисъл кметът обърна внимание на провеждащата се среща и на това, че в лицето на Министерство на земеделие има бърза интензивност за това, да бъде препоръчан Проект на Закон за маслодайната роза.
„ Отчитам и отношението към Института по розата. Основна грижа на Община Казанлък е освен да желаеме родното произвеждане и признакът, с който ние и България се гордеем, да има отбрана, само че и да се обърне особено внимание на Института, който има доста огромен капацитет в лицето на своя шеф – доцент Баева. За година тя направи по този начин, че във връзка с научната активност Институтът да приготви израстването на фрагменти. “, съобщи кметът на Казанлък. В този смисъл Стоянова обърна внимание на обстоятелството, че Институтът има особено място в плана за закон. „ Трябва да разберем до каква степен това би основало компликации на Института, тъй като финансовото положение, в което той се намира, съгласно уговорките, които са му планувани в този закон, ще му би трябвало освен спомагателен човешки запас, само че и финансов. Надявам се посредством закона това да бъде обезпечено, с цел да не се окаже, че той няма да може да бъде изпълняван в частта съответно на функционалностите на Института по розата. Ако това се случи, значи, че институтът ще застане на мястото си подобен, какъвто го желаят розопроизводителите, розопреработвателите и ние, като Община, евентуално и страната се надява да им атакъв институт, с който може да се работи “, разяснява тя.
По отношение на уговорките на кметовете указани в плана за закон, Стоянова разясни, че съгласно нея те не са непотребни, защото е хубаво да се упражнява надзор от страна на кметовете, поради на това, че все още те нямат никакво отношение като власт нито по отношение на розопроизводителите, нито по отношение на розопреработвателите.
Стоянова изрази вяра планът да бъде прегледан и подсилен всъщност от доста народни представители „ Защото маслодайната роза си е признака, само че тя желае своите грижи и отбрана “, уточни тя
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР