Казанлък. Общинският съвет в Казанлък реши на редовното си заседание

...
Казанлък. Общинският съвет в Казанлък реши на редовното си заседание
Коментари Харесай

Увеличава се капацитетът на Центъра за обществена подкрепа в Казанлък от 60 на 80 места

Казанлък. Общинският съвет в Казанлък реши на постоянното си съвещание да се усили потенциалът на Центъра за социална поддръжка от 60 на 80 места, от 1 юни 2019 година, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . В докладната си до Общинският съвет кметът Галина Стоянова изяснява, че увеличението на потенциала на Центъра ще докара до разширението на услугите, които предлага той, ще бъдат обхванати по-широк диапазон от рискови групи, ще бъдат разкрити спомагателни работни места за експерти, а също по този начин, услугата ще бъде превърната в районна обществена услуга. Увеличението на потенциала на Центъра за социална поддръжка е заложено в Областната тактика за развиване на обществените услуги 2014 – 2020 година в област Стара Загора и в Общинската тактика за развиване на обществените услуги 2016 – 2020 година
Центърът за социална поддръжка работи на територията на община Казанлък от 2013 година, като потенциалът на обществената услуга в общността е 60 места. След извършен конкурс услугата е предоставена за ръководство на Сдружение „ Бъдеще за децата ” в Казанлък.
Центърът работи с рискови групи и дава необятен набор от обществени услуги в няколко посоки направления: предварителна защита от изоставянето, работа с деца с психо-емоционални проблеми, предварителна защита на отпадане от учебно заведение и поддръжка за деца на улицата, поддръжка в следосиновителния интервал, предварителна защита на насилието, обществена и психо-терапевтична работа с деца, жертва на принуждение и техните фамилии, мобилна обществена работа в рисковите общности.
Предлаганата услуга е сложна, като задоволява потребностите на деца, лишени от родителска грижа, деца с увреждания, деца и родители, претърпели принуждение, бременни дами, за които има риск да изоставят децата си, самотни родители, обществено слаби родители, деца, които имат проблеми в учебно заведение, за които има риск да отпаднат или са отпаднали от просветителната система, родители на деца в риск от отпадане от учебно заведение, образование в умения за независим живот и обществена интеграция на деца от институции, поддръжка на приемни родители и осиновители.
През второто шестмесечие на 2018 година Центърът за социална поддръжка е работил приблизително с по 130 случая на деца в риск и техните фамилии. През последната година се обрисува наклонност към увеличение броя на потребителите от резидентни услуги в общността, предварителна защита против риск от занемаряване на деца още от родилно поделение и нараствания брой поръчки от учебни заведения и детски градини.
Центърът за социална поддръжка в Казанлък работи и с консуматори от прилежащите общини Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево, защото на тяхна територия няма разкрита сходна обществена услуга.
Община Казанлък осъществя план „ Развитие на услуги за деинституционализация на грижите за деца в община Казанлък “ по процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020г., финансирана от Европейския съюз. Проектът е ориентиран към сполучливото продължение на процеса на деинституционализация посредством подмяна на институционалния модел на грижа с грижа в фамилията или близка до семейнатасреда в общността.
В рамките на 18 месеца бяха реконструирани и оборудвани две здания в Казанлък, едната от които е постройката на съществуващия Център за социална поддръжка, с оглед разширение обсега на активността му с дейностите по „ Спешен банкет “и работа в „ Синя стая “.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР