Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев уволни вътрешния министър Ерлан Тургумбаев, съобщи

...
Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев уволни вътрешния министър Ерлан Тургумбаев, съобщи
Коментари Харесай

Вътрешният министър на Казахстан е уволнен по подозрения за полицейски изтезания

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев уволни вътрешния министър Ерлан Тургумбаев, заяви пресслужбата на президента, представена от Ройтерс.
Това се случи на фона на следствие на обвиняванията за осъществени от полицията изтезания след гражданските безредици в страната предишния месец.
На мястото на Тургумбаев е назначен Марат Ахметжанов, досегашният началник на антикорупционната организация, а той е освободен от този пост, оповестява ТАСС. Начело на организацията е назначен Олжас Бектенов, досегашният му заместител.
Казахстански прокурори обявиха тази седмица, че проверяват случаите на шестима души, арестувани след уличните митинги предишния месец, които по-късно умряли, откакто били подложени на “незаконни техники за разпит”.
Двама други високопоставени чиновници на службите за сигурност – някогашният вътрешен министър и ръководителят на националния комитет за сигурност – също бяха арестувани след размириците, при които починаха минимум 227 души. Токаев дефинира случилото се като несполучлив опит за прелом, напомня Ройтерс.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР