Казахстан се готви да увеличи доставките си на петрол за

...
Казахстан се готви да увеличи доставките си на петрол за
Коментари Харесай

Казахстан спасява Германия от руската петролна зависимост

Казахстан се готви да усили доставките си на нефт за Германия, с цел да размени съветските барели, които са обект на ембаргото на Европейски Съюз. От началото на 2023 година Казахстан е изпратил 90 000 тона нефт до рафинерията Шведт в Германия, която преди войната е била благосъстоятелност на " Роснефт ", съобщи казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев в петък на срещата на върха Централна Азия-Европейски съюз.
 
 Руски петрол, съветски нефт Руски петрол, съветски нефт Източник: Flickr
При сегашните темпове доставките на казахстански нефт за Германия биха могли да бъдат малко над 200 000 тона годишно. Но съгласно Токаев Казахстан е подготвен да ги усили най-малко шест пъти. " Съществува капацитет тази цифра да доближи 1,2 млн. тона годишно с опция за увеличение в бъдеще ", сподели Токаев, представен от азербайджанската осведомителна организация Report.
 
По данни на Бюрото за национална статистика 71% от износа на нефт от Казахстан през първото тримесечие е бил за Европейския съюз спрямо 65% през същия интервал на 2022 година Освен от Германия, казахстанският нефт се купува интензивно и от Италия, която преди този момент е била снабдявана от " Лукойл ", притежаващ огромна рафинерия в Сицилия.
 
Делът в покупките на казахстански недопечен нефт набъбна до 38% от общия размер през първото тримесечие от 28% година по-рано. Делът на Франция в експортните дестинации се усили от 5% на 7%, а на Румъния - от 4% на 7%.
 
" Казахстанските барели сполучливо заместват съветския вид " Урал ", " съобщи пред " Ройтерс " търговец на нефт, работещ в Средиземноморието. Той съобщи, че казахстанският CPC Blend, разбъркан със недопечен нефт от Кюрдистан, замества съветския недопечен нефт " съвсем съвършено " във връзка с продуктивността.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР