Казахстан се готви да депортира високопоставен служител на руските сили

...
Казахстан се готви да депортира високопоставен служител на руските сили
Коментари Харесай

Казахстан отказа убежище на избягал майор и ще го върне на Русия

Казахстан се готви да депортира почитан чиновник на съветските сили за сигурност, който избягал от страната си, тъй като не е склонен с нахлуването в Украйна, и се надявал да откри леговище на Запад, съобщи Ройтерс, като се базира на неговата брачна половинка.

Стотици хиляди руснаци избягаха в Казахстан и други прилежащи страни след началото на войната. Много от тях са цивилни, които минават границата законно, с цел да избегнат готовност, отбелязва Ройтерс.

Като чиновник на Федералната работа за защита, която пази президента Владимир Путин, 36-годишният майор Михаил Жилин няма право да напуща Русия, оповестява Българска телеграфна агенция. Той обаче избягал в Казахстан през септември, когато станало ясно, че може да бъде изпратен в Украйна.

Съпругата му Екатерина и двете им деца също отишли в Казахстан, само че законно. Впоследствие Жилин бил наказан на депортиране. Той се опитал да избяга в Армения, само че бил арестуван преди да се качи в самолета.

Съпругата на Жилин сподели, че преди два дни казахстански съд удостоверил решението той да бъде предаден на съветските управляващи. Вчера той към този момент бил отвеждан към границата, до момента в който тя се опитвала да се свърже с юристи правозащитници, с цел да опита да предотврати неговото депортиране.

Засега няма коментар от страна на казахстанското министерство на вътрешните работи.

Бившата руска република в Централна Азия отхвърлила молбата на Жилин да му даде бежански статут на фона на опитите си да резервира другарски връзки с Русия - собствен значим търговски сътрудник, и по едно и също време с това да не подхваща дейности, които може да бъдат възприети като поддръжка за нейната инвазия в Украйна. Повечето казахстанци са срещу войната, отбелязва Ройтерс.

Евронюз Румъния пък оповестява, че румънските управляващи са записали на територията на страната от началото на спора в Украйна към 4900 украински мъже, които са избягали от Украйна, нарушавайки закона за военното състояние.

" Тези украински жители са поискали да им бъде дадена отбрана от страна на румънската страна, защото идват от зона на спор ", удостоверява Румънската гранична полиция в известие, изпратено до испанската организация ЕФЕ.

Украинските мъже, които са влезнали в Румъния " без осъществяване на съответните контролни процедури на граничните пунктове ", са били настанени в районни центрове за кандидатстващи за леговище, се отбелязва в известието.

Военното състояние, оповестено в Украйна след началото на съветската инвазия на 24 февруари, не разрешава на мъже на възраст сред 18 и 60 години да напущат страната, като се изключи освободените от готовност при положение на война, тези, които имат медицински парични, и бащите на минимум три деца, припомня изданието.

Повече от 3 милиона украински жители са минали границата с Румъния от началото на съветската експанзия против Украйна, като част от тях са останали в Румъния, заяви по-рано тази седмица румънският министър председател Николае Чука.

 

 
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР