Казахстан отхвърли кандидатурата за нов посланик на Украйна. Отказът да

...
Казахстан отхвърли кандидатурата за нов посланик на Украйна. Отказът да
Коментари Харесай

Казахстан се отказа от украински посланик-националист

Казахстан отхвърли кандидатурата за нов дипломат на Украйна. Отказът да се издаде агреман на задграничен дипломат постоянно е скандал, защото в международната дипломация се възприема като недодялан, афектиран жест. Украйна обаче си е сама отговорна - тя реши да изпрати в Астана известния с национализма си някогашен началник на " Луганската администрация " Сергей Гайдай.

Във вторник вечерта казахстанското външно министерство излезе с коментар, в който отхвърли да удостовери или отхвърли известието на киевската преса, че организацията по-рано е отхвърлила кандидатурата на Сергей Гайдай за поста украински дипломат. „ Предвид конфиденциалния темперамент на тази процедура, ние нямаме право да разясняваме информация, оповестена с позоваване на неназовани източници “, споделиха от Министерство на външните работи.

Астана обаче реши да не се лимитира със изсъхнало известие и добави посредством устата на прессекретаря на Министерство на външните работи Айбек Смадияров, че в интернационалната процедура сходно решение като отвод от издаване на агреман „ не може да се преглежда като вражески акт. " Според него Казахстан остава зает с развиването на " многостранни другарски " връзки с Украйна.

В понеделник украинският вестник " Зеркало недели " заяви, че Астана е отказала да утвърди някогашния началник на следената от Киев част от ЛНР Сергей Гайдай за дипломат на Украйна. „ Според нашите събеседници, казахстанската страна нежно, само че изрично е дала да се разбере, че би желала да види професионален посланик на мястото на украинския дипломат в Казахстан “, се споделя в обявата.

Както напомня РБК, Гайдай в действителност няма дипломатически опит. Получава обучение в региона на финансите, заема и обществената администрация. Заемал е управителни длъжности в частни предприятия в Киев, работил е като асистент на депутата от Общинския съвет Олексий Резников, в този момент министър на защитата на Украйна. Бил е и народен представител в районния съвет на Мукачево в Закарпатска област (между другото, това е регион, гъсто обитаем с унгарско малцинство).

Гайдай управлява регионалната администрация на Луганск в следената от Украйна част на района от есента на 2019 година Той стана прочут предишното лято, когато в ефира на украинската телевизия съвсем всекидневно разяснява хода на боевете за луганските градове Лисичанск и Северодвинск. Президентът Володимир Зеленски уволни Гайдай през март, повече от шест месеца откакто Гайдай нямаше какво да ръководи. В средата на лятото войските на Руската федерация и ЛНР овладяха съвсем цялата Луганска област.

Що се отнася до такава процедура като отвод за издаване на агреман (предварително позволение за назначение на посланик), тя се употребява извънредно рядко в международната дипломация и нормално символизира високо равнище на неприязън сред страните. Така през 2016 година Украйна отхвърли кандидатурата на някогашния президентски делегат в Поволжието Михаил Бабич, който Русия искаше да назначи за началник на своята задача в Киев.

Според Максим Крамаренко, началник на Института за евразийска политика (Казахстан), абсурдът с Гайдай явно е бил породен само от неговата персона. Астана към момента заявява правилото на „ прагматичен многовекторен метод “ и би желала да поддържа работни връзки както с Москва, по този начин и с Киев, само че влизането на Сергей Гайдай на поста ексклузивен и пълномощен дипломат на Украйна може да провокира много съответна и отрицателна реакция – и освен от Русия, само че и от Унгария. Според някои сведения Гайдай се е проявявал като украински националист освен във връзка с руснаците в Украйна, само че и във връзка с унгарците в Закарпатието, споделя Крамаренко.

„ Между другото, Унгария в този момент е наблюдаващ в организацията на тюркските страни, а Астана и Будапеща имат двустранно съглашение, което включва и раздел за отбрана на националните малцинства, които Гайдай в действителност тормозеше в Украйна, принуждавайки ги да приказват единствено украински език ”, отбелязва казахстанският политолог. Най-вероятно по тази причина казахстанското външно министерство, съдейки по данните от източниците, е поискало от Киев да изпрати професионален посланик - подобен човек, който " няма да бъде нацапан " с шовинизъм, счита Крамаренко. „ Но, явно, в този момент за Украйна е огромен проблем да се намерят „ чисти служители “ даже измежду дипломатите “, обобщава той.

Предишният украински дипломат в Казахстан беше Петър Врублевски, който провокира мощен и противен интернационален скандал през август: той сподели в изявление, че " Киев се пробва да убие колкото се може повече руснаци ". Това възмути обществеността освен в Русия, само че и в самия Казахстан.

След тези думи Астана, въпреки и насилствено, даде обещание да изгони Врублевски. Под мощен напън от Москва, не незабавно, само че това заричане беше изпълнено, Врублевски напусна и от този момент Казахстан продължи своята „ многовекторна политика “.

Предишният дипломат се оказа „ отличен “, създавайки доста проблеми даже не за себе си, а за Астана, напомня Андрей Грозин, началник на отдела за Казахстан и Централна Азия на Института за страните от Оперативно-наблюдателно дело. „ Що се отнася до новия претендент, даже и без да е експерт по дипломация, човек може да бъде 99% сигурен, че Гайдай ще сътвори още повече проблеми с русофобските си нападки. Човекът беше изключително запомнен с обещанието си да лустрира всички поданици на Луганска област, за което официално отговаряше “, сподели Грозин.

„ Такъв човек би основал още повече главоболия на Астана. Дори в сегашен Киев, в случай че пожелаят, въпреки всичко могат да намерят човек, който е по-малко податлив към недомислени изказвания. Ако желаят, ще го намерят “, счита специалистът.

„ Така че сходно решение е по-скоро защитна мрежа, в сравнение с жест на проруската политика. Но в това време, несъмнено, даването на агреман на такава фигура би било недвусмислено възприето в Москва като антируска стъпка, даже в случай че Гайдай си беше мълчал. Астана разбра, че реакцията на Москва ще бъде недвусмислена. Така че за какво да се набиват сред шамарите ”, добавя Грозин.

„ В връзките ни към този момент има задоволително дразнители “, прибавя той. “Редовно пораждат дребни неприятности, като тази, която неотдавна се случи с депутата от Държавната дума Константин Затулин, който не беше позволен да премине границата. Но главното са пречките, които Астана основава по пътя на „ вторичния експорт “. Да, те имат подражателен темперамент и не основават забележими проблеми на Русия. Но това е за в този момент. Засега комерсиалният ни оборот демонстрира положителни индикатори. Ако нищо не се промени, тогава в края на годината ще имаме по-добри цифри, в сравнение с бяхме в края на предходната година.

Засега Астана се пробва да поддържа баланс в връзките с Русия и Запада, отбелязва политологът. „ Но в случай че натискът от Запада се ускори, тогава Астана може би ще трансформира имитационните механизми в напълно действителни механизми за възпрепятстване на нашето съдействие. Въпреки че в действителност нито казахите, нито ние се нуждаем от тях “, споделя Грозин. Натискът от Запада се ускорява, което значи, че скоро ще принуди Астана да направи избор, предвижда специалистът.

“Мисля, че до края на годината Казахстан ще реши по един или различен метод дали ще остане в границите на Евразийския съюз или ще стартира опит като този, който се пробва да реализира Армения “, заключи съветският политолог.

Междувременно Сергей Гайдай не губи вяра да заеме стола на ексклузивен и пълномощен дипломат. „ Тази информация не е вярна – по отношение на несъгласието на моята кандидатура. Някой си е измислил това. Официален отвод няма. Документите ми са в Казахстан, всичко е наред. Подготвям се ", сподели Гайдай пред локалните медии.

Информацията може да е пусната или от източник в Казахстан, който е решен да назначи „ не толкоз противоположен “ претендент, или от някой от съперниците в самото украинско външно министерство, подозира някогашният губернатор. „ Може би той желае да заеме поста на дипломат и по тази причина се опита да „ смъкна “ моята кандидатура, само че всичко това е съмнение “, увери Гайдай.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР