Каварна. Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес

...
Каварна. Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес
Коментари Харесай

МОСВ: Плажът „Болата“ излиза от резерват „Калиакра“, но остава защитена местност

Каварна. Министърът на околната среда и водите Нено Димов през днешния ден връчи на кмета на Каварна Нина Ставрева заповед, с която плажът „ Болата “ се изважда от резервата „ Калиакра “. Той ще бъде включен в предпазена околност „ Степите ”, което е гаранция, че строителството на него ще е неразрешено. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите . „ В петък (11 май) подписах заповедта, която идната седмица ще бъде оповестена в „ Държавен вестник “. С това изпълних желанието на локалната общественост плажът да бъде изваден от резервата. Процедурата ще продължи с смяна в Закона за биологичното многообразие, където народните представители ще имат думата ”, изясни министърът.
Решението на министър Димов е взето след предложение от община Каварна за изваждане на плажа „ Болата “ и на паркинга на нос Калиакра от резервата. Подкрепата си за решението обявиха и народните представители Йордан Йорданов (ОП), Даниела Димитрова (ГЕРБ), както и регионалният шеф Красимир Кирилов, които участваха през днешния ден в Каварна на връчването на заповедта на кмета на Каварна Нина Ставрева. Тя уточни, че Българска социалистическа партия също поддържа решението за изключване.
По-късно през днешния ден министър Димов посети село Българево, с цел да беседва с локалните хора, които го посрещната с признателност. „ Дали приказваме за Трън, за Царево, за Генерал Тошево или за Болата, локалните са тези, които би трябвало да имат думата “, съобщи министър Димов пред хората. Той акцентира, че хората, които живеят на място най-добре знаят по какъв начин да опазват това, което имат. „ Тук са вашите мемоари, вашето настояще и вашето бъдеще. Не е належащо някой от София да се разпорежда и да ви споделя какво да вършиме “, добави министър Димов. Със своята заповед Димов се е съобразил с желанието на локалната общественост плажът „ Болата “ да се върне на хората от общината, тъй като те могат най-добре да решат по какъв начин да го стопанисват и развиват отсега нататък.
Министър Димов беше поканен в Каварна да закрие ХV-ия общобългарски юношески фолклорен събор „ С България в сърцето “. „ Културата и фолклора по този начин надълбоко са пуснали корени в нас, че няма какво да ни помести – те дават съображение освен да се гордеем, само че и да си отговорим на въпроса за какво сме най-старата страна в Европа “, сподели министърът пред участниците и гостите. Организаторите му връчиха почетна грамота за принос в съхраняването и популяризирането на българския фолклор, дух и обичаи. „ Не би трябвало да забравяме, че имаме няколко скъпи неща, които съвсем никой различен няма – нашият фолклор, нашата писмеността – единствената, написана, с цел да популяризира християнството и нашият дух, които ни държат от епохи и ще ни държат още епохи “, сподели министърът в символ на признателност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР