Каузата за защита на природата събра съмишлениците ни в края

...
Каузата за защита на природата събра съмишлениците ни в края
Коментари Харесай

ПП за реални действия в подкрепа на животните и природата

Каузата за отбрана на природата събра съидейниците ни в края на годината на следващо тематично събитие в клуб-офиса на Политическа партия „ Продължаваме промяната “.

Трудът на сътрудниците ни Цветелина Заркин /Народен представител от 48-ото Народно заседание на РБ/ и Мирослава Петрова /Народен представител от 47-ото Народно заседание на РБ/ по институционализирането на звено за противопоставяне на закононарушенията против околната среда, дивата природа и животните е пред своето сполучливо завършване!

Адв. Емилия Тончева, член на работната група, специалист и съидейник по тематиката, показа задачите и планувания обсег на влияние на новата дълго чаканата конструкция и се включи в разискването на значимостта на идеята.

Вижте повече тук:

Присъстващите бяха осведомени с резултатите от работата на образуваната на 27.06.2022 година от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков Междуведомствена работна група. Тя имаше за задача да изготви предложение за структуриране на бъдещото Специализирано звено „ Престъпления срещу околната среда, дивата природа и животните “ и да предложи механизъм за взаимоотношение сред способените институции – Министерство на вътрешните работи /МВР/; Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ и Министерство на земеделието /МЗ/.

Създаването на Специализираното звено в системата на Министерство на вътрешните работи е в директна връзка с осъществяването на рекомендацията на Съвета на Европейски Съюз по използването на Директива 2008/99/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 19 ноември 2008 година по отношение на отбраната на околната среда посредством наказателно право. Срокът, който е избран на Р България – за премахване на нередностите при използване на Директива 2008/99/ЕО, е изминал още през 2019 година и при положение, че Специализираното звено не бъде основано – против Република България могат да бъдат стартирани наказателни процедури за несъблюдение на Директива 2008/99/ЕО.

Работната група, основана по време на кабинета „ Петков “ с присъединяване на специалисти и чиновници на способените ведомства, предложи на министъра на вътрешните работи в Главна дирекция „ Национална полиция “ /ГДНП/ да бъде основан независим, профилиран, оперативно-издирвателен сектор/отдел „ Престъпления срещу околната среда, дивата природа и животните “ с предмет на активност – противопоставяне на закононарушенията от Наказателния кодекс, които засягат околната среда, дивата природа и животните и по този метод основават опасност и за човешкото здраве.

Разработен е и план на СПОРАЗУМЕНИЕ и МЕХАНИЗЪМ за взаимоотношение сред Министерство на вътрешните работи, Министерство на околната среда и водите и Министерство на здравеопазването, които следва да бъдат одобрени, посредством подписването им от министрите на трите ведомства. С подписването на СПОРАЗУМЕНИЕТО ще бъдат основани удобни условия за възстановяване на координацията и ефикасността при взаимоотношението сред органите на страните по съглашението, а МЕХАНИЗМЪТ за предварителна защита, надзор и административно-наказателна активност (който съставлява неразделна част от СПОРАЗУМЕНИЕТО), цели въвеждането на общ „ протокол за деяние “, който да улесни координацията и взаимоотношението сред способените органи. Двата документа са рамкови; не основават нови права и/или отговорности за обособените органи и/или институции – планувано е, че взаимоотношението сред органите на Министерство на вътрешните работи, Министерство на околната среда и водите и Министерство на здравеопазването се реализира при съблюдаване на правилото на автономия и в осъществяване на избраните им от съответните нормативни актове задания и действия.

Адв. Емилия Тончева обърна особено внимание на обстоятелството, че към сегашния миг работна линия „ Екология “ в бранш „ Индустрия и търговия “ към отдел „ Икономическа полиция “ – ГДНП на Министерство на вътрешните работи се обезпечава единствено от един чиновник, който е избран и за народен специалист по предпочитаната област на Европейски Съюз “Престъпления против околната среда ”. Също по този начин, в ДОКЛАД от Осмия кръг на взаимни оценки на страните членки (GENVAL) – „ Практическо осъществяване и действие на европейските политики за попречване на закононарушенията срещу околната среда и битката с тях “ е регистрирано като пропуск, че България не разполага със конструкция в полицията, ангажирана с противодействието на закононарушения против околната среда.

От Политическа партия „ Продължаваме промяната “ считаме, че основаването на профилирано звено за противопоставяне на закононарушения срещу околната среда и дивата природа следва да е детайл от политиката за отбрана на околната среда, посредством наказателно право.

В член 15 от КОНСТИТУЦИЯТА е записано, че Република България обезпечава опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и рационалното потребление на естествените благосъстояния и ресурсите на страната. Този императив се отнася до всички действия и до всички форми на благосъстоятелност (бел.: Решение № 12/2013 година на Конституционен съд на Р България, постановено по к.д. № 9/2013 г.). На тази основа е построен и член 55 от КОНСТИТУЦИЯТА, закрепващ главното право на жителите на здравословна и удобна околна среда – в сходство с откритите стандарти и нормативи, както и задължението им да опазват околната среда.

Визираните нагоре „ съществени права и свободи “ – обезпечени от Конституцията, са намерили своя израз и проявяване и в редица законови и подзаконови нормативни актове, които детайлизират както обектите и предмета на запазване, по този начин и правата и отговорностите на жителите, и тези на Държавата. В Закона за предпазените територии /ЗЗТ/ са дефинирани категориите предпазени територии, тяхното предопределение и режим на запазване и прилагане. Законът цели опазването и съхраняването на предпазените територии като национално и общочовешко благосъстояние и притежание, и като специфична форма на запазване на родната природа, способстващи за развиването на културата и науката и за благополучието на обществото. Съгласно Закона за запазване на околната среда /ЗООС/ ръководството, опазването и контролът на съставените елементи на околната среда и факторите, въздействащи върху тях, се правят по ред, избран от Закон за опазване на околната среда и от специфичните закони за съставените елементи и факторите на околната среда (бел.: член 6 от ЗООС).

Действащата нормативната уредба дефинира, че сред Министерство на вътрешните работи, Министерство на околната среда и водите и Министерство на здравеопазването би трябвало да има съгласуваност и взаимоотношение при опазването на околната среда, дивата природа и животните. Тази метод е залегнал в „ НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА БОРБА СРЕЩУ НЕЗАКОННОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ОТРОВИ В ДИВАТА ПРИРОДА 2021 – 2030 година “, одобрен със Заповед № РД-795/02.08.2021 година на министъра на околната среда и водите господин Асен Личев.

Фотография: Емилия Тончева
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР