Кауфланд от години е несменяем лидер по оборот - с

...
Кауфланд от години е несменяем лидер по оборот - с
Коментари Харесай

Лидерът очертава тенденциите за целия бранш

" Кауфланд " от години е закрепостен водач по оборот - с над 1.7 милиарда лева, в бранша на търговията на дребно. На какво ви научи опитът от към този момент 16-годишното наличие на компанията на българския пазар - по какъв начин се реализира и по какъв начин се резервира тази челна позиция?
- Ние в " Kaufland България " възприемаме дългогодишната си лидерска позиция като отговорност - към чиновниците, към клиентите, към обществото като цяло. Да поддържаш такава позиция, и то години наред, изисква дълготрайна визия, добър и стимулиран екип, доста храброст и доста работа, която да вършиш със пристрастеност ежедневно. Опитът дотук ни научи, че триумфът се пази всеки ден. Затова не стопираме да гледаме напред. През 2021 година Kaufland означи 15 години на българския пазар и през днешния ден надали има българин, който да не е пазарувал в някой от нашите магазини. Това е отговорност, на която не можем да изневерим. Нещо повече - оставаме мощно фокусирани върху надграждане както на услугите, които предлагаме на клиентите, по този начин и върху затвърждаването на позициите си на обществено виновен и деен участник в обществото.
Каква е позитивната стойност, която огромна акция като " Кауфланд " генерира за стопанската система и обществото на България, какво им " дава " тя?
- Нашият триумф не се мери само в мащаб и оборот. Зад него седи добавената стойност, която Kaufland дава посредством осъществяване на разнообразни действия, свързани с уговорката ни към обществото. Ние сме първата компания в България, която направи обществена оценката за цялостното влияние на нашия бизнес върху икономическия, естествения и обществения капитал на България. Докладът беше направен от " ©denkstatt България " и ясно демонстрира както добавената стойност за стопанската система, по този начин и негативните последици за естествения и обществения капитал - нещо, което нито една компания не е правила обществено. Именно по този начин разбираме ние отговорността, която носи водачът - да приказва намерено, да показва задачите си и посредством реализирането им да вкарва положителни практики и да обрисува трендове, които да бъдат следвани от целия отрасъл.

Според същия отчет чистият принос на компанията ни към българското общество възлиза на повече от 1 милиард лв.. Едно работно място в Kaufland поддържа близо 4 други в българската стопанска система, а всеки 100 лв., изхарчени във веригата ни, основават чиста позитивна стойност за българската стопанска система и общество в размер на спомагателни 62 лв.. Положителната стойност, която Kaufland основава за стопанската система и обществото на България, е 7 пъти по-висока от цената на негативните обществени и екологични въздействия разследване на активността ни.
Бизнесът бе изправен пред поредност от провокации през последните години - коронавирус пандемията и породената от нея икономическа рецесия бе последвана от рецесия и възходяща инфлация вследствие на войната в Украйна. Как се отрази тази икономическа обстановка на бизнеса, на капиталовата стратегия на " Кауфланд " в България? Какъв е вашият отговор на тези провокации?
- Ситуацията е в действителност много комплицирана, само че това ни прави по-креативни. Имаме ясна тактика за деяние, имаме механизми за справяне, имаме мощен екип и сме задоволително адаптивни и гъвкави, по тази причина компанията ни остава постоянна макар провокациите. На фона на всички тях през последните годни Kaufland не стопира да влага. Инвестициите ни са свързани с основните тематики в дневния ни ред: рационализация, създаване на нови обекти и възстановяване на цялостното потребителско изживяване; качество, прохлада и многообразие на продуктите и мощна поддръжка за българските производители; задоволеност за служителите; стабилно бъдеще.
Реклама
В последните години влагаме обилни средства в агресия и откриване на нови филиали, в рационализация на съществуващи обекти и във внедряване на нови процеси. В края на предходната година открихме 61-вия ни хипермаркет - в Петрич, и разкрихме нови 80 работни места. Само преди няколко седмици открихме и най-новия ни (62-ри) хипермаркет, който е в столичния регион " Младост ", осигурявайки още 90 работни места. През 2021 година за рационализация на 9 хипермаркета бяха вложени над 16 млн. лв.. Започна и внедряване на каси на самообслужване с първична инвестиция 1.2 млн. лева Само за първата половина на 2022 година инвестицията в модернизации е близо 20 милиона за 6 обекта в София и страната.

Междувременно клиентите стават все по-взискателни във връзка с асортимента. Търси се не просто качествена и свежа, а суперкачествена и суперсвежа стока. Нарастват упованията за новаторски артикули освен при питателните, само че и при нехранителните артикули. Успяваме изцяло да покрием и упованията във връзка с цени, защото ценовата сензитивност на българския пазар се резервира. В Kaufland тематиките цена и качество постоянно вървят ръка за ръка. Те са част от уговорката на нашата марка към обществото и във връзка с него не вършим никакъв компромис.

Вече над 10 години Kaufland непроменяемо заема водещата си позиция в бранша на модерната търговия в страната. Основна цел е да затвърждаваме тази лидерска позиция. Ще продължим да утвърждаваме и развиваме марката Kaufland като синоним на качество и нововъведения. Ще продължим, както и до момента, да влагаме и в екипите си. Хората са основни за цялостното показване на компанията ни и за това тя да реализира резултатите, които имаме. Ние имаме вяра, че индивидът прави разликата, и по тази причина отношението към всеки чиновник е от извънредно значение.
От март тази година " Кауфланд " стартира да извършва и амбициозна стратегия за 100% покритие на своите обекти със " зелена сила ". Какви " зелени " практики ще въведете през тази година и в по-дългосрочен проект?
- В Kaufland си слагаме високи цели във всеки аспект на активността ни. Желанието ни е да бъдем освен водач в модерната търговия, само че и пионер в устойчивото развиване. Действаме интензивно със мощен фокус и вложения във връзка с дейно потребление на ресурсите, понижаване на екологичния отпечатък и поощряване към запазване на околната среда от клиенти, сътрудници и снабдители. През 2021 година обявихме огромна климатична тактика и обществено поехме съответен ангажимент - да понижим оперативните излъчвания с над 80% до 2030 година и да реализираме климатична индиферентност до 2025 година
Реклама
От март тази година използваме само 100% зелена сила, като насърчаваме и доставчиците ни също да понижават излъчванията си. През 2022 година се сертифицирахме за четвърта поредна година по ISO 50001 за ефикасен енергиен мениджмънт, като спестените за този интервал въглеродни излъчвания са близо 4000 тона. В края на 2021 година с първична инвестиция 800 000 лева започнахме да разполагаме фотоволтаични съоръжения за лични потребности на покривите на всички филиали, които градивно разрешават това. Разширяваме и мрежата ни от зарядни станции за електрически автомобили, в която досега сме вложили над 1 млн. лв..

Модернизацията в магазините ни включва затваряне на хладилните витрини със стъклени порти и замяна на хладилния сътрудник с нискоемисионен. Само тези две ограничения автоматизирано покачват енергийната успеваемост на магазините с над 15%. Едновременно с това поетапно подменяме осветлението с енергоспестяващо (LED), като до края на 2022 година то ще е такова във всички магазини на Kaufland.

През предходната година въведохме и нови стандарти в логистиката - сгъваеми железни палети. Инвестицията за това към този момент надвишава 6 млн. лв.. Тези палети са с по-дълъг експлоатационен живот, с тях се употребява цялата височина на камионите и по този начин се понижават транспортните направления и се пестят въглеродни излъчвания. Заради постоянните им странични стени пестим 250 тона найлоново фолио годишно. Над 90% от доставките до хипермаркетите ни са с камиони на природен газ. Имаме и цел непрестанно да разширяваме и асортимента от устойчиви артикули, като потвърдим, че тези артикули могат да бъдат налични за всеки клиент на Kaufland.
Какво ново могат да чакат потребителите в " Кауфланд "? С какво с изключение на разширението на мрежата от магазини през тази година предвиждате да печелите повече клиенти?
- Следим задълбочено пазара и изследваме в дълбочина потребителските настройки, тъй че непрестанно да подобряваме услугата, която предлагаме. В същото време се стремим не просто да отговаряме на условията на пазара, само че да действаме изпреварващо, с цел да удовлетворим упованията на клиентите - и като развиване на асортимента, и като връзка, и като презентация на продуктите на територията на всеки съответен магазин, и като въвеждане на нововъведения в артикули и услуги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР